Meta u Preševu: Albanci, poštujte Srbiju!

0

Neophodna integracija Albanaca: Milan Marković i Iljir Meta

 

 

Ministra inostranih poslova Albanije u Preševu i Bujanovcu na ulici je dočekalo nekoliko hiljada ljudi. Poseta je prošla bez ikakvih problema, ali najradikalniji Albanci kažu da, posle ove posete ne znaju šta da misle.

 

Sporan buket cveća

U Preševu, u znak dobordošlice lokalne vlasti su Iliru Meti i njegovoj ženi poklonile cveće.

 

Buketa nije bilo i za srpskog ministra Markovića, pa se Meta okrenuo i poklonio mu svoj buket.

 

Među Albancima se to tumači kao njegov javni ukor zbog gafa što nije bilo cveća i za Markovića.

Posebnu nedoumicu izazvalo je to što je, zajedno sa Metom, na svim sastancima bio i šef Koordinacionog tela Milan Marković. Njih dvojica su, kako saznaju "Vesti", od Beograda do Preševa i Bujanovca putovali u istim kolima.

 

Na razgovoru u Bujanovcu Meta je lično ukorio predsednika Skupštine opštine Jonuza Muslijua, nekadašnjeg političkog komandanta OVPMB, kada je ovaj počeo da sasipa drvlje i kamenje na državu Srbiju i Koordinaciono telo.

 

Iljir Meta mu je rekao da ga takvim svojim nastupom "vređa". Osim toga, albanska zastava koju je lokalna vlast u Preševu okačila na zgradu opštine, skinuta je pre Metinog dolaska u ovo mesto na njegov lični zahtev.

Oštre kritike Metine posete Beogradu uputilo je još nekoliko manjih opozicionih partija u Albaniji, kao i poznati politički analitičari. Bivši albanski premijer Pandeli Majko ocenio je da je poseta Mete Srbiji pogrešna i da se dogodila u pogrešno vreme, te da će više služiti vlastima u Beogradu nego zvaničnoj Tirani pošto nije postignuto ništa za prevazilaženje problema oko nezavisnosti Kosova.

Metina poseta Srbiji prvi je bilateralni kontakt između Tirane i Beograda posle više od pet godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here