pixabay.com

Kineski špijuni su pokušali da vrbuju više od 20.000 ljudi u Velikoj Britaniji, rekao je šef britanske bezbednosne agencije MI5 Ken Mekalum i upozorio na “epske razmere” kineske špijunaže.

– Videli smo kampanju epskih razmera – rekao je Mekalum za “BBC” nakon sastanka šefova obaveštajnih službi SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda i Velike Britanije.

On je naveo da se MI5 ranije fokusirao na zaštitu vladinih tajni od stranih špijuna, ali je istakao da sada postoji strah od toga da se inovacije često kradu i od malih kompanija, novoosnovanih preduzeća i istraživača koji ranije možda nisu na taj način brinuli o svojoj bezbednosti.

– Ako danas radite sa visokom tehnologijom, onda je geopolitika zainteresovana za vas, čak i ako vi niste zainteresovani za geopolitiku – poručio je Mekalum.

Prema njegovim rečima, kineski špijuni pokušavaju da kontaktiraju građane Velike Britanije preko raznih sajtova, uključujući LinkedIn, kako bi od njih dobili osetljive informacije.

Mekalum je upozorio da se posledice krađa u oblastima poput veštačke inteligencije ne odnose samo na profitabilnost kompanija, već i na budućnost zapadnih zemalja.

– Autoritarne države su laserski fokusirane ne mogućnosti koje im ove tehnologije mogu pružiti – rekao je šef MI5, dodavši da bi veštačka inteligencija mogla da omogući Kini da se meša u politiku drugih država na mnogo efikasniji način.

Sa njim je saglasan i direktor FBI Kris Rej koji je rekao da je ekonomska špijjunaža i krađa tuđeg rada postala “centralna komponenta njene nacionalne strategije”.

– Ta pretnja je poslednjih godina postala samo opasnija i podmuklija – rekao je Rej.

Dodao je da u SAD trenutno postoji više od 2.000 aktivnih istraga povezanih sa Kinom.

Šef australijske bezbednosne agencije Majk Berdžes rekao je da se sve države bave špijunažom, ali je naglasio da ponašanje Kine “prevazilazi tradicionalnu špijunažu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here