EPA/Grigoris Siamidis
Premijer Grčke KirIjakos Micotakis

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis proglasio je pobedu na ponovljenim parlamentarnim izborima koji su danas održani u Grčkoj. Prema više od 90 odsto prebrojanih glasova, njegova Nova demokratija osvojila je 40,5 odsto glasova, 20 poena više od Sirize.

Nova demokratije je osvojila apsolutnu većinu u parlamentu i može da formira samostalnu vladu.

– Narod nam je dao sigurnu većinu. Ključne reforme će se odvijati brzo – poručio je Micotakis u obraćanju.

Kazao je da će ostati veran svojoj nacionalnoj dužnosti, poručivši da će biti premijer svih Grka.

Današnji izbori usledili su nakon što na prethodnom glasanju 21. maja, održanom po drugačijem izbornom sistemu, nijedna stranka nije uspela da obezbedi apsolutnu većinu u parlamentu sa 300 poslaničkih mesta.

Proporcionalni sistem koji je primenjen na današnjim izborima daje vodećoj stranci dodatna mesta, zavisno o procentu osvojenih glasova.

Sa osvojenih više od 40 odsto glasova, Nova demokratija bi mogla da dobije bonus od 50 mesta.

Ankete su proteklih dana predviđale da će Micotakisova Nova demokratija pobediti sa oko 40 posto glasova, a da će Siriza Aleksisa Ciprasa osvojiti oko 20 posto.

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija ima 40,5 odsto glasova, što će joj doneti većinu od 157 mandata u parlamentu, Siriza sa 17,85 odsto podrške birača imaće 47 poslanika, a trećeplasirani PASOK sa 12,23 odsto glasova osvojio bi 33 poslanička mesta.

Krajnje desničarska stranka Spartans, koju je otvoreno podržao Ilias Kasidiaris iz zabranjene neonacističke Zlatne zore, osvojila je preko 4,72 posto glasova i prvi put je ušla u parlament.

Takođe, krajnje desničarska, populistička partija Grčko rešenje i krajnje desničarska, religiozna stranka Niki (Pobeda) prešle su izborni cenzus od tri posto i ušle u parlament, s 4,5, odnosno 3,74 posto.

Ankete pokazuju i da je stranka Jedrenje za slobodu koju je osnovala bivša predsednica parlamenta Zoe Konstantopulu osigurala mesta u parlamentu s 3,14 posto, dok je MeRA25 predvođen bivšim ministrom finansija Janisom Varufakisom ostao izvan parlamenta sa 2,41 posto glasova.

Stopa izlaznosti bila je 51,8 odsto, što je manje u odnosu na 61,1 odsto u prethodnom glasanju 21. maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here