Mihailo peške bežao u Srbiju

0

MIhailo Janković, koji je koristio prezime Vasić
 

 

Janković (33) je osumnjičen da je sa dva hica teško ranio 27-godišnjeg policajca u austrijskoj prestonici 12. januara. Koristio je lažno prezime Vasić, a policiji je poznat odranije i već ima zabranu boravka u Austiji. Pretpostavlja se da je upravo to razlog ove pucnjave, odnosno pokušaja ubistva pripadnika organa reda.

Toliko informacija, a sve beskorisne

 

Visoki oficir kriminalističkog odseka bečke policije Gerhard Hajmeder izrazio je čuđenje da je bilo toliko dezinformacija u vezi sa Jankovićevim kretanjem i identitetom.

 

’’Nezapamćeno je da je toliko policajaca prevareno za tako kratko vreme. Stotine informacije dolazile su do nas, a nijedna nije bila upotrebljiva’’, objasnio je Hajmeder.

 

Ernst Hofman

’’Pretpostavljamo da je u bekstvu imao i pomoćnike. Prvo je iz Beča pobegao u Budimpeštu, odakle se dalje kretao javnim prevozom i pešice. Osumnjičeni je uhvaćen 15. januara oko devet sati ujutru kod Segedina, nedaleko od granice sa Srbijom. Očigledno je da je ovaj srpski državljanin pokušao da pređe granicu peške’’, rekao je na konferenciji za novinare glavni inspektor bečke policije Ernst Hofman,

demantujući da je srpski državljanin uhapšen danas.

 

On je objasnio da se Janković predstavio mađarskoj graničnoj policiji kao Dragan Marković tvrdeći da je putovao sa prijateljicom kada mu se pokvario automobil, zbog čega je bio prinuđen da peške krene po pomoć.

 

Janković je ostao u pritvoru granične policije pošto kod sebe pri hapšenju nije imao dokumenta, a onda su ga mađarski policajci prepoznali sa poternice. Oni su zatim kontaktirali kolege iz Austrije koje su došle na lice mesta i saslušale Jankovića.

 

Očekuje se da će mađarske vlasti u petak odlučiti o izručivanju Jankovića Austriji, a to bi trebalo da se desi u narednih 10 dana.

 

Ranjeni policajac i dalje u bolnici

 

Mladi policajac, koji je posle ranjavanja bio u veštačkoj komi, probudio se u sredu na klinici u Beču. Direktor klinke Harald Herc kazao je medijima da je ustanovljeno da policajac može da pomera udove i druge delove tela i da nema opasnosti da ostane nepokretan.

  

Herc je objasnio da je, zbog problema sa radom pluća, pacijent vraćen u veštačku komu i dodao da će ga ponovo probuditi krajem nedelje.

 

 

Inače, prema poternici koja je raspisana, postoji i nagrada od 20.000. evra koja je namenjena onome ko ukaže policiji na ovog zločinca. Pošto je Jankoviča uhvatio policajac, nagrada neće biti isplaćena. Ipak, policajac koji je shvatio o kome je reč, kao i njegove kolege, sigurno će dobiti unapređnje.

 

Prevare zbog azila

 

Janković je došao u Austiju još 2000. i pod izgovorom da želi da bude student muzike u Beču dobio boravišnu dozvolu. Međutim, policija je postala sumnjičava, jer nije priložio nikakv sertifikat da je školu i upisao.

Uskoro su usledile nove prevare. Da bi dobio pravo boravka u Austriji, Janković se oženio jednom Austrijankom srpskog porekla. Međutim, kad je ovaj lažan brak raskinut, on je opet dobio zabranu boravka. Ali, ni to ga nije sprečilo da 2007. opet podnese zahtev za azilom.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here