EPA/Martial Trezzini
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas komentarisao situaciju na Bliskom istoku i poručio da više neće da ćuti i trpi baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti.

Istakao je da Hrvatska nema komplekse, iako je, kako kaže, hrvatski narod bio maltretiran za sve.

– Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Komleksa nemam, ako ih Nemci ili Austrijanci imaju, neka ih leče, neka vešaju tuđe zastave, mi nećemo. Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gde smo i da razlikujemo dobro od ne dobra, trenutno se tamo događa ne dobro. I to sam prvi u Evropi nakon irskog premijera upozorio. Nemojte se zezati jer ovo što radite nećete dobiti moju podršku i neću više da ćutim – rekao je Milanović.

Neće, dodao je, ni galamiti svaki dan kao neki izraelski ambasador u Zagrebu za kojeg je rekao da mu je “najnormalnije da kao militantni agitator tu lupeta i proziva hrvatskog predsednika usred Zagreba, a da naša beda od Vlade ne reaguje”.

– I to smo doživeli – primetio je Milanović i dodao – Čekamo da nam veliki dedramatizator objasni što su to napravili.

– Hrvatska je srećom nebitna, nama je bitna. Nije toliko vidljiva, ovo je pre svega, kao i poslednjih 5-6 godina, lični trip i lična slagalica jednog čoveka… – rekao je Milanović novinarima nakon promocije novih oficira Oružanih snaga i dodeli prvih oficirskih činova.

Prema njegovim rečima, suština priče da je u Savetu bezbednosti UN trebalo ostati uzdržan u pogledu Rezolucije o situaciji na Bliskom istoku.

On kaže da je njemu bilo tu nekoliko neobjašnjivih situacija, a kao primer je naveo “zašto je Austrija glasala za to”.

– Češka ministarka kaže da treba izaći iz UN… Pa izađi, ko ti brani, ko te drži. Nije UN idealna organizacija. Hrvatskoj je UN bio i dobar i loš. Da nije UNPROFOR-a, ipak je on omogućio hrvatskoj primirje, konsolidaciju, izgradnju hrvatske vojske i pobedu, to ne možemo negirati, to je važna stvar – rekao je Milanović, prenela je N1 tv..

Istakako je da postoji nešto što se zove čast, zdrav razum, reputacija i s tim se, kaže, ne treba igrati.

– Ja sam poslednjih 30, barem 20 godina, kao političar vrlo elegantno stajao izvan tog bureta ludila na Bliskom istoku gđe nema dobrih. Nisam se nikad zalagao za palestinsku državu mada nisam nikome s više od dva razreda osnovne škole, auto-školom niti svojim sinovima mogao da objasnim zašto palestinstku džavu nisu priznali. Ali pusti to – zaključio je Milanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here