Tanjug
Milena Radulović

U Višem sudu u Beogradu završeno je svedočenje Milene Radulović u postupku protiv vlasnika škole glume Miroslava Aleksića, optuženog za silovanje i seksualno uznemiravanje nekoliko polaznica te škole, a glumica je povodom toga istakla da je najteže podnela poslednje ročište jer joj je tad pitanja postavljao upravo optuženi, kao i da se više ničega ne plaši.

Radulović je izjavila da ova priča dugo traje, kao i da se nada da će posle tri ročišta, na kojima je odgovarala na pitanja odbrane i optuženog, biti kraj.

– Četiri devojke su svedočile pre mene i on to svoje pravo nije koristio, ali imala sam osećaj da će želeti da ga iskoristi u mom slučaju i to je uradio. Iskreno se nadam da ću sada konačno imati pravo da budem devojka i glumica, da više neću morati da pričam o tome. Volela bih malo nekih bezazlenijih tema – kazala je ona.

“Mnogo je bilo mučno”

Istakla je da joj je svako ročište bilo mučno, ali da je poslednje najteže podnela zbog načina na koji su joj pitanja postavljali optuženi Aleksić i njegov advokat.

– Mnogo je bilo mučno. Pre prvog ročišta sedam dana mi nije bilo dobro, veče pre su mi izašli pečati po ruci. Nekako sam to prvo ročište dobro podnela. Imala sam utisak, da ipak to što boli-boli, da to od čega se plače, plakaće se uvek nevezano za bilo koji ishod, ali sam imala osećaj da u sadašnjem trenutku ja imam snage za to i da su oni (Mika Aleksić i njegova supruga), deo prošlosti – rekla je Radulović.

Na drugom ročištu, kako je objasnila, bila je mnogo bolje, ali ipak dan pred suđenje nije mogla da jede i tresla se ceo dan.

– Treći put sam zaključila, da bez obzira na to koliko stičeš neko iskustvo u ročištima i koliko god da ti je jasno šta te čeka, ništa se ne promeni. Pozvao me je jedan od mojih advokata i rekao mi, ajde, Milena sad si već veteran, šta je to za tebe – rekla je glumica i dodala da koliko god sebe da zavaravaš, nikada ne može da bude lako.

“Pakao proživljavam od 2013”

Na pitanje da li se sada, nakon završenog trećeg ročišta, oseća spokojno, Milena je kazala da se oseća ponovo kao pre tri godine kada je uradila sve što je bilo do nje, kao i da ju je to smirilo i dalo joj spokoj, sreću i radost. Objasnila je i da ona svoj pakao proživljava od 2013. godine, a ne poslednje tri godine otkako je izašla u javnost.

– Nije samo priča ono što može da te ubaci u to, nekada postoje snovi. Ove tri godine nije to samo da sam ja izašla u javnost i sada ova tri ročišta. Te tri godine su trenutak, i to mora da zna svaka žena koja bi možda želela ili bi trebalo da prijavi nasilje – istakla je Milena i dodala da je takav sistem i zakon u Srbiji da suđenja uglavnom traju tri godine.

Ton iz detinjstva

Podsetila je i da je Aleksić odbranu iznosio na pet ili šest pretresa, što je skoro godinu dana.

– Nije meni suđenje samo danas kada je moje, već kada idu i druge devojke da svedoče, koje imaju svoj utisak, koje su mlađe, koje su teško to podnele. Ja sam tu sa njima, njene suze su moje suze, njen stres, osećaj pravde, ona je u poziciji da stoji i brani svoju istinu, dok on ima pravo da sedi i gleda sve to. Ti to osetiš svaki put, ne samo kad ti stojiš u centru sudnice. Inače, kako su mi objasnili, stoji se zbog poštovanja suda. Hiljadu snova, košmara konstantnih – objasnila je Radulović.

Na pitanje čega se danas plaši, rekla je da se više ničeg ne plaši, nakon što joj je Aleksić postavljao pitanja, dok je sve vreme vikao i bio agresivan.

– Kada mi se posle toliko godina obratio tim tonom koje pamtim iz detinjstva. Upravo tim tonom o kom govorim sve vreme i govorila sam na sudu. Tonom koji je kada smo bili mali ulivao jedno strahopoštovanje, strah, vrhunski autoritet, ton kog smo se mi kao mali plašili i baš smo se nadali da će to što pre da prođe, on je mene tim tonom ispitivao i nisam imala strah. Osetila sam se kao da sam na času, kada sam bila mala, ali me nije uzdrmao i povredio – istakla je glumica.  kazala je Radulović.

“Prijavljivanje je izuzetno važno”

Ona je istakla da je to što Aleksić sve vreme poriče silovanje, jako ponižavajuće za svih 16 devojaka. Glumica je otkrila i da je u periodu kada se sve dešavalo osećala stid i neku vrstu sramote jer je bila ubeđena da se to samo njoj desilo i dodala da je znala da je bolesno i nepravedno, ali da nije znala da nije ona kriva za to.

– U 20 godina, osećaj poniženja, sramote, stida, užasno dugo treba i terapije i svega, da bi prestao da se osećaš poniženo i to poniženje da bude prebačeno na pravu stranu – kazala je Radulović.

Milena je istakla da žene treba da prijave nasilje, jer ako se ne prijavljuje biće više nasilnika, te je navela da kada jednog nasilnika uhapse, slični se primire i zapitaju

– Prijavljivanje je izuzetno važno, ali to za sobom nosi tri godine snova, nemira, osećaja da šta god radiš, nešto stoji, nisi završio, nešto te proganja. Ti pristaješ na tri ili četiri godine toga. Na kraju ti svoju sudbinu, bol, dramu, svoj svet, daješ u ruke nekim drugim ljudima, advokatima, sistemu, jako teško osećanje. Kada si žrtva ti misliš da ne postoji drugi način. Zašto nisam otišla? Nisam mogla da odem, nisam znala da mogu, da postoji opcija, to je borba za život, ti gledaš dan kako da preživiš da se ne ubiješ – kazala je glumica.

Najteži korak, kako je navela Radulović, je da kažeš svima, jer postoji strah da će te odbaciti i osuditi i dodala da bi volela da žene koje su to doživele prvenstveno nađu razumevanje od svojih najbližih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here