Pixabay
Ilustracija

Mlađi Australijanci sve brže postaju najaktivniji investitori u nekretnine u zemlji, a mnogi od njih ulaze sami u ovu finansijsku avanturu, pokazalo je novo istraživanje Komonvelt banke (CBA). Prema podaci CBA, milenijalci preuzimaju tržište, pošto su čak 46 odsto novih investitora u 2023. godini činili ljudi rođeni između 1981. i 1996. godine.

Za njima sledi starija generacija X, rođeni od 1965. do 1980. godine, koji su činili 37 odsto svih novih kupovina investicionih nekretnina tokom kalendarske godine.

Zanimljiv je podatak da je prosečna starost investitora u nekretnine u Australiji tokom 2023. bila 43 godine, a prosečan iznos kredita nešto iznad 500.000 dolara.

Istraživanje ukazuje na to da se mlađi lakše odlučuju da uđu u vlasništvo nad kućom ili stanom, uprkos rekordnim cenama nekretnina i snažnim pritiscima troškova života u proteklom periodu.

– Mnogi od njih biraju da sami kupuju imovinu. Iz naših podataka može se videti da je skoro jedna trećina svih milenijalaca investitora zapravo sama kupila svoju investicionu imovinu -– kaže Majkl Bauman, generalni direktor sektora za kupovinu nekretnina Komonvelt banke.

Međutim, kada je reč o obezbeđivanju novca za depozit većina mlađih investitora se oslanjaju na „roditeljsku banku“, kao i na savete majki i očeva.

Od finansijske podrške roditelja pre svega zavise oni milenijalci koji kupuju nekretnine u centralnim i unutrašnjim predgrađima Sidneja i Melburna, gde su cene astronomske.

Da je ulaganje u nekretnine dostiglo velike razmere, pokazuju i podaci Australijskog biroa za statistiku (ABS), prema kojima su tokom prošle godine investitori bili ključni pokretač novih kredita, pri čemu je rast kreditiranja u ovom segmentu dostigao 18,5 odsto.

Istovremeno, pozajmice date kupcima prve nekretnine porasle su za 13,2 odsto, a stopa kredita koje su uzeli oni koji su kupili stan ili kuću u kojima će živeti povećao se za 3,4 odsto.

Dr Majkl Bauman iz Komonvelt banke kaže da se mnogi kupci nekretnina odlučuju da nastave da žive u iznajmljenim stanovima i to objašnjava trendom „rentvestinga“ koji već duže postoji u Australiji.

– Interesantno je da i dalje vidimo sklonost mnogih Australijanaca da kupuju imovinu tamo gde mogu da priušte, tu nekretninu izdaju, a žive u iznajmljenim stanovima u delovima grada gde žele da se nastane. „Rentvesting“ daje ljudima priliku da ranije izađu na tržište nekretnina, kupe stan ili kuću u jeftinijem delu grada, i ne moraju da odustanu od načina života na koji su navikli živeći kao podstanari u boljim oblastima – rekao je dr Bauman.

Najveći promet u centru Sidneja

Podaci CBA pokazuju da su se u 2023. investicije najviše kupovale centru Sidneja, u delu zapadnog Melburna oko Hopers Krosinga i Tarnajta, zatim na severozapadu Sidneja u oblasti najvećeg infrastrukturnog razvoja koja uključuje Kelivil, Rauz Hil, Boks Hil i Norvest, odnosno oko Marsden Parka. U samom vrhu je i sever Melburna, odnosno predgrađa Kregiburn i Miklhem.

Ništa bez finansijske pomoći

Podaci banke Great Southern Bank pokazuju da je samo trećina milenijalaca koji su kupili nekretninu to učinila bez bilo čije finansijske pomoći. Gledano procentualno, upravo milenijalci, osobe koje su prošle godine imale između 27 i 42 godine, čine najveći deo osoba kojima su pomogli roditelji ili drugi srodnici – 36 odsto. Iza njih je generacija Z (rođeni između 1997. i 2012) sa 32 odsto, zatim generacija X (1965-1980) sa 20 odsto i na kraju su bejbi bumeri (rođeni između 1946. i 1964.), koji čine udeo od 11 odsto među onima koji su kupili nekretnine uz nečiju materijalnu pomoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here