EPA/Milton Dibra
Drač

„Značaj posete delegacije američke vlade za ceo region Jugoistočne Evrope i region Mediterana je veoma veliki, jer operacionalizuje nedavno postignute dogovore, ne samo kada je u pitanju ekonomska normalizacija odnosa Beograda i Prištine, od koje će korist imati i Zapadni Balkan, već i delove dogovora između Izraela i UAE“, izjavila je danas direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

Dodala je da to predstavlja i operacionalizaciju dugogodišnjeg napretka u odnosima između Grčke i SAD, što daje ključnu prednost i Srbiji, ali i Zapadnom Balkanu.

– Grčka se sada vidi kao ključni američki partner za jačanje infrastrukture luka i brodogradilišta. To je ne samo odgovor na jače prisustvo kineskih investitora, već i odgovor na novonastale tenzije u istočnom Mediteranu, koje uzrokuje delom i Turska – ukazala je Milić u intervjuu za Kosovo onlajn.

Ona smatra da Srbija ovim sporazumima ne dobija samo izlaz na Drač, već pre svega mogućnost da uskoro izađe i na grčke luke, „koje će biti u stanju da doturaju gas koji nije iz Rusije, time ne remeteći odnose, omogući sebi veću diverzifikaciju snabdevanja“.

Milić je istakla da se sa inicijativom mini Šengen otvaraju vrata najviše od svih zemalja Zapadnog Balkana upravo Srbiji.

Objasnila je da je Srbija u najboljoj pozciji ne samo u smislu jačanja regionalne saradnje i koristi od mini Šengena, već i zato što je kao najveća zemlja regiona otvorila sebi vrata i ka južnom Mediteranu i zaleđini u Crnom moru.

– To je geopolitički veoma važno. To je taj širi kontekst koji se retko vidi, a koji Kosovo iz svoje tvrdoglavosti ili ne želi da vidi ili je nesposobno rukovodstvo da shvati, ili mu neko sugeriše da opstruiše, što na duge staze nikako nije pametno – ocenila je Milić.

Ukazala je da je Beograd daleko spremniji za realizaciju postignutih dogovora od Prištine.

2 KOMENTARA

  1. „izlaz na Drač…)
    А ја мислио да Милица планира померање српских граница до Драча, Солуна, Марице…

  2. Car Dušan Silni je već bio u Draču!!!
    Milica nato lobista,,,,,šta će nam auto put do Albanije……šta ima od toga Srbija i Srpski narod?

  3. novi vucicev potparol nato lobista ,placenik koji tvrdi da uran nije stetan po zdravlje.Vesti takve naslove antisrba nebi trebalo objaviti.hvala

    v

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime