Tanjug
Rasejanje je važno: Đorđe Milićević

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je na otvaranju međunarodnog simpozijuma agroekonomista, koji je povodom 60 godina Odseka za agroekonomiju održan na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, rekao da postoji veliko interesovanje i želja naših ljudi u dijaspori da ulažu u poljoprivredu u Srbiji.

Milićević je rekao da je Vlada Srbije zainteresovana da ljudima u rasejanju izađe u susret i olakša im procedure, saopšteno je iz Kabineta ministra.

“Poljoprivreda je srž našeg društva, i mi u Srbiji, imamo bogato nasleđe u ovom privrednom sektoru. Srbija nije samo mesto sa bogatom istorijom u poljoprivredi, već i zemlja koja se trudi da pruži mogućnosti za investitore u ovom sektoru. Naša Vlada je posvećena podršci razvoju poljoprivrede i agroindustrije, kako bi obezbedila održiv rast i prosperitet za naše građane”, istakao je Milićević.

Milićević je objasnio da raspoloživo zemljište u Srbiji iznosi 5,3 miliona hektara, od čega se koriste 3,4 miliona hektara.

“Oko 40 odsto našeg stanovništva živi u ruralnim područijima, ali samo 20 odsto radne snage zaposleno je u poljoprivredi. Kada govorimo o spoljnotrgovinskom bilansun u periodu od januara do jula 2023. godine, izvoz hrane i živih životinja iznosio je impresivnih milijardu i 776 miliona evra, dok je uvoz iznosio milijardu i 431 milion evra”, naveo je Milićević.

Srbija se, prema rečima Milićevića, istakla u izvozu povrća i voća, žitarica i stočne hrane, a sektor pića i duvana pokazuje potencijal sa izvozom od 585 miliona evra.

“Imamo mnogo aduta u rukavu, povoljan geografski položaj, dobra saobraćajna povezanost, povoljni klimatski uslovi i kvalitet zemljišta, potencijal za proizvodnju bezbedne hrane i organske hrane u ekološkim uslovima, duga tradicija, ali i potencijal za tehnološke inovacije. Dobra osnova za primarnu biljnu i voćarsku proizvodnju i odličan potencijal za budući razvoj poslovanja i proširenje izvoza”, rekao je Milićević.

Milićević je zaključio da Srbija pored toga ima i povoljne cene zemljišta i rada, visokokvalifikovanu radnu snagu sa kontinuiranom obukom, dovoljan kapacitet za prozvodnju i preradu, kao i jaku poziciju na regionalnim tržištima, sa visokim izvoznim potencijalom na druga tržišta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here