Z. Raš
Zoran Milivojević

Srbija će, posle događaja u Banjskoj, više nego do sada insistirati na Rezoluciji 1244 u zaštiti mira i bezbednosti srpskog naroda, na punom uključenju Saveta bezbednosti UN i preduzimati mere da zaštiti svoj narod i interese na Kosovu, ocenio je diplomata Zoran Milivojević, prenosi RTRS.

Milivojević je rekao da je onim što se desilo u Banjskoj, praktično, pređena granica gde je moguće racionalno i politički delovati.

– Ulazimo u krajnje delikatan period kad je potpuno jasno da je prištinska strana opredeljena da silom realizuje neke političke i strateške ciljeve, da potpuno ostvari dominaciju na severu Kosova i da dovede u pitanje i položaj i opstanak srpskog naroda na tim prostorima – naveo je Milivojević.

On je ukazao da je u takvim okolnostima moguća dalja eskalacija, zbog čega je jako važno da se utvrde sve činjenice jer “očigledno je da je tu bilo dosta stvari koje zaslužuju ozbiljnu istragu i reagovanje”.

Naveo je da Zapad ima mogućnosti, sredstva i mehanizme da deluje na Prištinu i spreči dodatnu eskalaciju, ali da se vidi da ne postoji politička volja i interes da Kurti bude sprečen u sprovođenju te politike i represije.

On je dodao da Srbiji preostaje da sa svoje strane utvrdi činjenice koliko je moguće i da sa time upozna svetsku javnost.

– Srbija svakako treba i mora da insistira na obavezama međunarodnih faktora koji su na terenu, da vrše svoje dužnosti. Mislim prvenstveno na Kfor, a onda i na Euleks. Krajnje je vreme da se oglasi i Savet bezbednosti UN u čijoj je nadležnosti ovo pitanje, jer se radi o miru i bezbednosti – istakao je Milivojević.

On smatra da posle događaja u Banjskoj “bar tri stvari više neće biti na dnevnom redu”, od kojih je prva pitanje statusa Kosova, te zaključuje da je priča o “nekom priznanju za ubuduće totalno zatvorena”.

Milivojević je naveo da je pređena granica tolerancije i očekivanja da srpski narod mirno posmatra pogrom.

On je ukazao da je ovo test da se vidi da li postoji politička volja u zapadnim centrima moći da se dijalogom nađe političko rešenje.

– Ukoliko to zaista postoji, onda je momenat da se vratimo na Briselski sporazum istog trenutka. Da se spreče dalje aktivnosti policije ili specijalnih snaga koje deluju na severu sa dugim cevima, da se Kfor vrati u mandat i preuzme punu kontrolu i da se vratimo dijalogu, ali pod uslovom da se realizuje Briselski sporazum – naglasio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, sve ostalo nema nikakvog smisla i ne daje nikakve garancije da bi situacija mogla da se kontroliše.

– Što se Srbije tiče, ona će u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti učiniti sve da se osvetli šta se stvarno desilo, ko je stajao iza ljudi koji su se pobunili tamo, da osvetli sve činjenice koje joj stoje na raspolaganju, uključujući i lica koja su Srbiji dostupna – rekao je Milivojević.

On je ukazao da će Srbija učiniti sve da se spreči dalja eskalacija i da je spremna uvek za dijalog na osnovama koje imaju smisla, bez diskusije o statusu Kosova.

Milivojević smatra da Srbija ima manevarskog prostora i ukazuje da bez nje nema govora o priznanju samoproglašenog Kosova, odnosno da se sa Beogradom mora razgovarati.

– Srbija je punopravna članica UN u međunarodno priznatim granicama sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu. Od toga Srbija odustati neće, za to ima podršku tri četvrtine čovečanstva – naglasio je Milivojević.

3 COMMENTS

  1. Ma naravno UN i 1244 i samo to.Kakva EU i ostali samo to koriste za pritiske na Srbiju ne zanima njih resenje problema.

  2. Prije ce ono preostalo naseg naroda da napusti Kosovo i Metohiju nego ce da se vrati nasa policija i vojska.24.septembra izdali smo Srbe tako da su trojica stradali nekoliko je ranjeno,a ostali su prepusteni maltrtetiranju Siptarske policije.Treba uhapsiti onog Radoicica jer on saradjuje sa Albancima i zagorcava zivot nasem narodu koji bi na neki nacin opstali na Kosovu i Metohiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here