Z. Raš
Zoran Milivojević

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je za Kosovo onlajn da saradnja Zagreba i Prištine ima duboke korene, dodajući da je to “koalicija koja će biti najjaktivnija u pokušajima da se pozicije Srbije i njen uticaj na ovim prostorima suzbiju na svaki način”.

Milivojević je, komentarišući posetu predsednice Vjose Osmani Zagrebu, a zatim i zajedničku konferenciju sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, sa koje su poslali poruke o čvrstom savezništvu Kosova i Hrvatske, kazao da nije iznenađen takvim stavom.

– Ovo nije novo, odmah treba reći da je ovome prethodio nedavni susret dvojice premijera, dakle Plenkovića i Kurtija, to je bila potvrda specijalnih odnosa. Treba podsetiti da to ima i jednu istorijsku dimenziju. Još iz vremena građanskih ratova na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina je na neki način proklamovana i učvršćivana saradnja na relaciji Hrvatska-Kosovo – objašnjava Milivojević.

Ističe da je za Hrvatsku “pitanje Kosova i kosovske državnosti strateški interes kada je reč o politici Zagreba prema Srbiji”.

– Hrvatska to vidi kao dovođenje Srbije u ravan, da tako kažem, imajući u vidu da pozicija Srbije dominira na ovim prostorima i to je nešto što hrvatskoj politici na dug rok ne odgovara. Ona to pokušava da kompenzuje kroz neposrednu saradnju upravo sa Kosovom, kao ključnim pitanjem za poziciju Srbije, za njen međunarodni položaj i državno-pravni opstanak. Tako da je to samo nastavak nečega i potvrda nečega što znamo od ranije. Inače, Hrvatska je  bila među prvima koja je posle Banjske podržala tezu o Srbiji kao terorističkoj državi. Videli smo da je u Granadi Plenković bio vrlo izričit i u stavu da Srbija mora da snosi posledice. To nije zaživelo, nije prošlo, zato što većina u EU ipak smatra da je značajnija i veća vrednost da se vratimo dijalogu i da se tim putem traži rešenje, a ne da se Srbija kažnjava – kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, kažnjavanje Srbije bi odvlačilo strane od dijaloga i dovelo u pitanje mogućnost EU da posreduje.

– Kako bi EU posredovala u poziciji sa partnerom prema kome su uvedene sankcije, pogotovo na političkom planu? To bi bila nemoguća misija i mislim da je svest o tome kod velikih prevagnula, od Nemaca pa dalje. Zbog toga imamo sada jednu dinamiku u zalaganju da se vratimo dijalogu i to pokazuje da je ipak dijalog veća vrednost čak i od same Banjske. Zbog toga mislim da pozivi na sankcije Srbiji nemaju šanse za uspeh, kada je reč o animiranju nekog šireg vrha EU – rekao je.

Dodaje da saradnja Priština i Zagreb ima duboke korene i dugoročne osnove.

– Sasvim sigurno da je to, da tako kažem jedna koalicija koja će biti najjaktivnija u pokušajima da se pozicija Srbije i njen uticaj na ovim prostorima suzbiju na svaki način. Tako da je ovo samo jedan od epizoda i potvrda jednog koncepta koji ima dugoročno značenje i ne samo duboke korene, nego i u smislu da će to trajati i biti upereno protiv Beograda i u narednom periodu, bez obzira kako se stvari budu odvijale – zaključio je Milivojević.

5 COMMENTS

  1. Zasto ne smijes da kazes da je i Republika Srbska u toj koaliciji;Hrvatska -Kosovo-Republika Srbska;

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here