Z. Mirković
Uvek uz Srbe: David Štokinger sa Lazarom Bilanovićem

David Štokinger, predsednik Socijaldemokratske partije u Švehatu, izrazio je solidarnost sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i podržao masovni otpor vernika Zakonu o slobodi veroispovesti i ataku crnogorske vlasti na crkvenu imovinu.

– Đukanović je NATO sluga i zna da je SPC uvek bila oštar protivnik NATO orijentacije. Srbima u Crnoj Gori ugrožena osnovna ljudska prava i ne sme da se dozvoli da oni postanu građani drugog reda. Bilo bi dobro da Beč ravnopravno podržava prava svih naroda u zemljama bivše Jugoslavije, što bi značilo i konačno podizanje glasa o pravima Srba – ukazuje Štokinger, koji je i član član uprave Srpsko-austrijskog pokreta.

Štokinger je u intervjuu za crnogorski portal Pogled istakao da su osnovna ljudska prava neotuđiva.

– Srpski narod je platio visoku cenu raspada bivše zajedničke države. Postoji mnogo strašnih primera iz Hrvatske ili sa Kosova. Na sceni su renesansa ustaštva, negacija ćiriličnog pisma, fizički napadi i slične stvari. Crna Gora time ne sme da se vodi. Loš signal je to što je spot fašističkog muzičara Tompsona upravo devetog maja, na Dan pobede nad fašizmom, emitovan na javnom servisu Crne Gore – istakao je Štokinger.

Govoreći o Kosovu, on je ocenio da je problem u tome što se odluke donose u Vašintonu, Briselu i Berlinu.

– Bez kraja okupacije i uplitanja zapadnih sila neće biti konačnog rešenja za Srbe i Albance. Takozvani pregovori o normalizaciji između Srbije i Kosova pod nadzorom EU su farsa jer ih je od početka EU jednostrano vodila i cilj im je potpuna nezavisnost u trenutnim “granicama”. Pregovori ponovo moraju da se vrate pod okrilje UN, uz učešće Rusije i Kine. Ni u kom slučaju ne može biti rešenja protiv interesa Srbije – poručio je Štokinger.