EPA

Pre tačno 15 godina u Pekingu odigrala se možda i najuzbudljivija trka u istoriji plivanja na Olimpijskim igrama. Srbin Milorad Čavić i Amerikanac Majkl Felps borili su se za zlatnu medalju u finalu na 100 metara delfin. Oči su rekle da je pobedio Čavić, semafor je pokazao da je Amerikanac slavio za stotinku na zaprepašćenje svih u čuvenoj “Vodenoj kocki” i milijardu onih koji su u prenosu pratili trku dva plivačka titana.

Kasnije se o svemu oglasila i “Omega”, zvanični merač vremena, koja u obrazloženju napisala “da je Čavić ranije dotakao zid, ali da njegov dodir nije bio dovoljno jak da aktivira senzor i da je zato slavio Felps”.

Iako je zvanično bio drugi, za sve u otadžbini je bio šampion. Dočekan je Milorad Čavić na čuvenom balkonu Skupštine grada Beograda, gde se zbog njega okupilo više od 50 hiljada ljudi. Bio je to doček kakav nikada nijedan plivač nije doživeo, niti će verovatno ikada doživeti na kugli zemaljskoj.

Međutim, 15 godina kasnije, jedan od najvećih sportista koga je ova zemlja ikada imala, višestruki šampion Evrope i sveta, planetarni i kontinetalni rekorder oglasio se objavom, koja je najmanje slavljenička.

“Godina prođe, dan nikad. Bio je u Laušević u pravu kada je rekao da je Srbija ‘zemlja gde se u svemu kasni. Samo se umire pre vremena’.

A onda je Čavić u nastavku podelio svoju muku.

“Fun fact: da li znate da sam zahvaljujući plivačkom savezu ostao bez dve nagrade iz 2008. godine i da se još malo pet godina peglam sa istim savezom za svoje Nacionalno Sportsko Priznanje? Vidimo se na Sudu u novembru, PSS. #Obraz kao đon”.

Čavić je za Sport klub izjavio:

– Dolazim u novembru u Srbiju na ročište sa Plivačkim savezom Srbije. Moram pred sudom da tražim ono što mi pripada.

Milorad je ranije u aprilu, te iste 2008. godine, bio šampion Evrope na 50 delfin. Uzeo bi verovatno i krunu na duplo dužoj deonici u Ajndhovenu, da nije diskvalifikovan sa takmičenja jer je na pobedničkom postolju nosio majicu “Kosovo je Srbija”.

Najuspešniju godinu u svojoj karijeri zaključio je zlatom na 100 i srebrom na 50 delfin na Evropskom šampionatu u Rijeci u 25-metarskim bazenima.

Veliki šampion je rođen 1984. godine u Anahajmu u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je od početka do kraja plivačke karijere plivao za Srbiju.

Pored olimpijskog srebra u Pekingu, Milorad Čavić je bio svetski šampion na 50 delfin i vicešampion planete na 100 delfin u Rimu 2009. godine. Evropski prvak je bio na 50 delfin u Ajndhovenu i na duplo dužoj deonici u Debrecinu 2012. godine.

U 25-metarskim bazenima sa Evropskih šampionata ima pet zlatnih i tri srebrne medalje.

Bio je vlasnik evropskog rekorda na 100 delfin (49,95), punih 12 godina, dok ga na Olimpijskim igrama u Tokiju nije popravio Mađar Kristof Milak (49,68). I danas je vlasnik nacionalnih rekorda Srbije na 50 i 100 delfin.

Karijeru je okončao u Londonu na Olimpijskim igrama 2012. godine, kada je osvojio četvrto mesto u finalu. Bio je to veliki uspeh, s obzirom da je 2010. godine imao tešku operaciju leđa i bilo je pitanje da li će više ikada skočiti u bazen.

Po odlasku u sportsku penziju, Milorad je ostao u Srbiji. Pokrenuo je svoju plivačku akademiju u Srbiji u Kragujevcu. Iako je projekat izgledao sjajno na početku, nije zaživeo.

Čavić se posle toga vratio u Sjedinjene Američke Države, gde trenutno živi i radi kao trener sa mladim plivačima u državi Vašington na severozapadu SAD.

Jedna od najlepših priča u istoriji srpskog sporta dobiće tako epilog pred sudom. Nažalost. Da li ćemo ikada saznati ko je kriv? Teško.

1 COMMENT

  1. Milorad cavic ponos Srbije treba da dobije i vise nego ono sto mu pripada..On je tada u teskim vremenima za Srbiju proslavio Srbiju.Zbog srpske zastave ostao je bez medalje.Ceo svet je video da je bio bolji od Amerikanca.Kao i u svemu i tada su lagali da im je njihov plivac bio navodno prvi.Tada nije mogao da pobedi jedn Srbin.Milorade ti si ostao ponos Srbije i treba da budes zapisan zlatnim slovima plivackog sporta u Srbiji.Nazalost moras se tuzbomboriti za svoje pravo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here