Milosavljević: Struja skuplja posle zime

0

 

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević
 

 

"Poskupljenje električne energije od 10 odsto još nije odobreno. Sačekaćemo da vidimo kakav je godišnji rezultat Elektroprivrede Srbije (EPS)", kazao je Milosavljević za "Novosti".

 

On je ocenio da su "potpuno neopravdani zahtevi zaposlenih u pojedinim javnim preduzečima, poput EPS-a, da u postojećim uslovima traže povećanje zarada, posebno zato što su godinama bili u privilegovanom položaju".

 

Kada je reč o ceni gasa, Milosavljević je ocenio da on može da pojeftini.

Hrana može samo da pojeftini

Ministar je takođe ocenio da nema ojektivnih razloga za rast cena hrane, jer je rod osnovnih kultura u prošloj godini bio dobar.
"Jeftinije žitarice stvaraju prostor za jeftiniji hleb, ali i stočnu hranu, što uslovljava i niže cene mleka, mesa… Ima prostora za sniženje cene svinjetine za još 10 odsto, a mesnih prerađevina i više. Konkurencija je sve veća, a uz to i borba za svakog kupca. Očekujem stoga stabilnost cena hrane i njihovo dalje pojeftinjenje", kazao je Milosavljević.

"Ima prostora da cena gasa ide nadole od 10 do 15 odsto. Poslednja cena je iz oktobra 2008, kada je za 1.000 kubnih metara gasa plaćano 500,5 dolara, a jedan dolar je vredeo 51,7 dinara. Krajem decembra cena za istu količinu gasa je prepolovljena – iznosila je oko 250 dolara. Dolar je u međuvremenu skočio, i sada vredi 67,9 dinara, cena tranzita je ostala otprilike ista", naveo je Milosavljević.

 

On je ocenio da će cene "u narednom periodu biti apsolutno stabilne, zahvaljujući, pre svega, projekcijama kretanja cena naftnih derivata na svetskim berzama".

 

"Već narednog meseca može se očekivati jedno, a možda i dva pojeftinjenja goriva, koje če anulirati dva prethodna poskupljenja. Početak godine, kao i lane, zbog akcizne politike startovao je sa rastom cena, ali već u februaru doći će do njihovog ‘peglanja’", kazao je Milosavljević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here