pixabay.com

Nemački ministar ekonomije Robert Habek smatra da bi u slučaju da Nemačka prihvati puštanje u rad “Severnog toka 2”, to za nju predstavljalo politički neuspeh.

– Smatram da će kratkoročna dobit od puštanja u rad “Severnog toka 2”, da bi se lakše preživela zima, preokrenuti u dramatičan politički neuspeh – rekao je Habek u razgovoru sa građanima u okviru otvorenih vrata u Berlinu.

On je pojasnio da bi Nemačka, puštanjem u rad gasovoda, zgazila samopouzdanje, vrednosti i svoj odnos prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Ranije je jedan od vodećih političara i potpredsednik liberalne partije “Slobodna demokratska partija“, kao i potpredsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Kubiki izjavio da se zalaže za momentalno puštanje u rad gasovoda “Severni tok 2”.

Šef komiteta u Bundestagu Klaus Ernst je naveo da bi bilo razumno da se sa Rusijom vode pregovori o gasu i da Nemačka ne bi trebalo da pati zbog sopstvenih sankcija.

“Severni tok 2” je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje i proteže se od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Nemačke. Realizovala ga je kompanija “Nord strim AD” zajedno s “Gaspromom” kao jedinim akcionarom.

Izgradnja gasovoda je trajala tri godine i okončana je 2021. Ipak, nakon početka sukoba u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele seriju sankcija Rusiji, a Nemačka je obustavila sertifikaciju gasovoda, navodeći da je projekat praktično zamrznut.

1 COMMENT

  1. Паметно, брате, паметно! Прихватљивије је да дође до колапса индустрије и смрзавања грађана у Немачкој него да се призна да је садашње руководство америчка подгузна мува!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here