Tanjug/Ministarstvo odbrane
Nebojša Stefanović

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je danas na svečanosti u Domu Vojske Srbije godišnje nagrade za najbolje naučnoistraživačke radove u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za 2021. godinu. Ministar Stefanović istakao je na svečanosti da nema boljeg načina da započnemo obeležavanje Dana Vojske Srbije nego ukazujući poštovanje ljudima koji su dali nemerljiv doprinos njenom napretku.

Nagradu za najbolji naučnoistraživački projekat dobila su ove godine dva rada „Modernizacija raketnog lansera 128 mm Oganj”, kojim je rukovodio dipl. inženjer Milan Živanović iz Vojnotehničkog instituta, i „Vojska u političkom sistemu Srbije”, čiji je rukovodilac načelnik Vojne akademije pukovnik dr Srđan Blagojević, dok je kao najbolja doktorska disertacija nagrađen rad „Kolor i dinamičko sjedinjavanje vizuelnih signala” pukovnika dr Radeta Pavlovića iz Vojnotehničkog instituta.

– Često nam ne praštaju naš put vojne neutralnosti, put koji podrazumeva snaženje naše vojske, snaženje nauke i snaženje naših instituta. Ali bez oslanjanja na sopstveno znanje, na sve ono što mi sami možemo da smislimo i razvijemo od sredstava u našoj zemlji, pitanje je da li bismo uopšte i mogli to da nabavimo, čak i ako zanemarimo da bi svakako bilo neuporedivo skuplje da ga uvozimo. Na kraju krajeva, želim da podsetim da u nekim situacijama naša zemlja nije mogla da se osloni na bilo koga drugog osim na sebe i utoliko je još jasniji značaj onoga što ste vi pokazali – da naša zemlja i naša vojska imaju kapacitet da samostalno razvijaju i ono najzahtevnije iz naučnog spektra, a što se tiče Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – rekao je Stefanović, obraćajući se nagrađenima.

On je ukazao i na značaj činjenice da pukovnik Srđan Blagojević, inženjer Milan Živanović i potpukovnik Rade Pavlović dolaze sa Vojne akademije i Vojnotehničkog instituta, jer, kako je istakao, i jedni i drugi rade apsolutno na budućnosti. Ministar je ocenio da je njihovo nagrađivanje ujedno i poruka mladim ljudima koji su se opredelili za vojničku karijeru i koji dolaze na Vojnu akademiju, da i te kako razmišljamo šta je njihova budućnost i šta je budućnost naše zemlje zajedno sa njima.

-Ove nagrade dolaze kao jedan gest zahvalnosti, ali verujte da je ta zahvalnost mnogo veća od toga. Želim da ovo bude podsticaj i ostalim istraživačima i naučnicima, svim onim ljudima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije koji će u narednom periodu imati tu priliku ne samo da budu nagrađeni, već i da njihova imena budu upisana u istoriju Vojske kao ljudi koji su doprineli da ona bude još efikasnija i uspešnija. Hvala vam još jednom na velikom radu i nadam se da ćemo imati prilike ove godine da i češće proslavljamo vaše naučne pobede – rekao je ministar Stefanović.

Današnjoj svečanosti u Domu Vojske prisustvovali su pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, sekretar Ministarstva Milica Ćatić, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik vanr. prof. dr Goran Radovanović, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije pukovnik dr Slavko Rakić, načelnik Uprave za strategijsko planiranje pukovnik Slaven Vujić, direktor Vojnotehničkog instituta dr Bojan Pavković i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik dr Nenko Brkljač.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here