Ministri ukrali milione maraka

0

Ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj uhapšeni su u okviru akcije "Meso"
 

Osim Jerka, uhapšen je i njegov brat Mladen Ivanković Lijanović, koji je i predsednik njihove Narodne stranke – radom za boljitak. Uhapšeni su i njihova braća Slavo i Jozo, kao i otac Stipe Lijan Ivanković. Svi oni već godinama imaju razvijen porodični biznis proizvodnje i prerade mesa.

Politički su najaktivniji Jerko, koji je ministar, i Mladen, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Njihova stranka poznata je po ekstravagantnom načinu rada, a pre nekoliko godina su otvoreno davali novac za glas za njih na izborima.
 

I hapšenje marketing

Aktivisti Narodne stranke – radom za boljitak pred kućom svojih lidera su delili majice i promotivni partijski materijal. Artikli su deljeni okupljenim građanima i novinarima uz poruku "Hvala što ste došli".

Policija je pretresla njihove kuće u Širokom Brijegu, a obojica su izvedeni sa lisicama na rukama.

Zanimljivo je da se Mladen Ivanković Lijanović juče ujutro javio na telefon nekim novinarima iz Sarajeva, upravo u trenucima dok je hapšen.

– Akcija se provodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda. Radi se, između ostalog, o poreskim utajama u iznosima od više od 11 miliona maraka, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina – kažu u Tužilaštvu BiH.

Ostaje nejasno kako će dalje funkcionisati ionako krnja federalna vlada. Do izbora je ostalo tek mesec dana, pa se veruje da se izostanak dvojice uhapšenih ministara neće ni osetiti.
 

Gladujte da uštedite

Uhapšeni Ministar Milorad Bahilj, takođe član Narodne stranke – radom za boljitak, postao je poznat u javnosti pre dve godine kada je na pitanje kako građani mogu da prežive velika poskupljenja, na zaprepašćenje svih odgovorio rečima: "Štedite, nemojte jesti!"

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here