EPA/Issifou Djibo

Ministri odbrane zapadnoafričkog bloka sastali su se danas u glavnom gradu Nigerije Abudži da bi razgovarali o tome kako odgovoriti na državni udar od prošle nedelje u susednom Nigeru, koji je izazvao strah od šireg sukoba u regionu Sahela.

Regionalni ministri odbrane održaće dvodnevni sastanak o situaciji u Nigeru, a očekivalo se i da će delegacija Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ekovas) doći danas u glavni grad Nigera Nijamej i razgovarati s predstavnicima vojne hunte, koju predvodi general Abdourahman Tiani, preneo je Rojters.

Ekovas je uveo sankcije Nigeru i saopštio da bi mogao da odobri upotrebu sile ako organizatori državnog udara ne vrate na vlast demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma u roku od sedam dana počev od prošle nedelje.

Bilo je to sedmo vojno preuzimanje vlasti za manje od tri godine u zapadnoj i centralnoj Africi, što je dovelo do rascepa u pomenutom bloku, jer su susedni Mali i Burkina Faso, takođe pod vlašću vojne hunte, naveli da će bilo kakvu intervenciju u Nigeru smatrali objavom rata u toj zemlji i uključili se u njenu odbranu.

Niger je bio ključni saveznik zapadnih država u borbi protiv islamističkih pobunjenika, a državni udar su osudile SAD, Francuska i druge strane sile.

Vođe državnog udara objavile su preko noći da su ponovo otvorili kopnene i vazdušne granice sa Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom, pošto su ih zatvorile prošle srede nakon uklanjanja Mohameda Bazuma sa vlasti.

Granice koje su ponovo otvorene uglavnom su u udaljenim pustinjskim oblastima, dok ključni ulazi Nigera za trgovinu ostaju zatvoreni zbog sankcija koje je uveo Ekovas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here