Ministru pravde izmiče fotelja

0

Ne voli pridike: Nikola Selaković
 

Ovaj potez ozbiljno je naljutio ministra koji je agenciju optužio, ne samo za nedoslednost u primeni zakona, već i za kršenje zakona u njegovom slučaju.

 

U pravu i ministar i agencija

Bahatost ministra i njegov osioni ton, prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, govori ne samo o njegovom karakteru kao političara i čoveka, već i o karakteru izvršne vlasti čiji je član. Dobrašinović ukazuje da međusobno optuživanje daje pravu sliku o stanju u institucijama.
– Sve što je Agencija rekla o ministru je sigurno tačno, ali je i ono što je on o njima rekao najverovatnije istina, pa građani u ovoj razmeni vatre mogu da dođu do istine o svemu što se radi u državnim organima – zaključio je Dobrašinović u izjavi za "Vesti".

Prijavu protiv ministra podnelo je u aprilu ove godine Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije. Predsednik tog udruženja Nenad Stefanović kaže za "Vesti" da im je iz Agencije stigao zaključak i rešenje o predlogu za smenu Selakovića, pošto je postupio suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ministru se "na dušu" stavlja što je kao član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva glasao da posebni savetnik u Ministarstvu pravde Radomir Ilić bude izabran za zamenika tužioca Prvog osnovnog tužilaštva, a savetnica Mirjana Mihajlović za sudiju za prekršaje. Pritom nije obavestio Agenciju da je povezan sa pomenutim osobama.

– Na ovaj način je doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije – objasnila je Agencija u preporuci za razrešenje ministra Selakovića.

Ministar koji po zakonu ima rok za žalbu 15 dana, oštro je uzvratio.

 

Garantovana tajnost

Ministar Nikola Selaković je odgovarajući Agenciji putem medija, istakao da ovo antikoruptivno telo krši zakon, jer su se pre pravosnažne odluke oglasili o postupku protiv njega.
– Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakvi postupci se vode tajno, jer dovode u sumnju integritet ličnosti i narušavanje nečijeg ugleda – pojasnio je ministar.

– Poštujem zakone svoje države i poštovaću svaku zakonitu odluku njenih organa, ali ne volim kada mi pridike o zakonitosti drže oni kojima su ruke duboko u medu. Oni kod kojih se zakon može primenjivati na ovakav ili onakav način, oni koji zakon retko kada primenjuju dosledno, a naročito onda kada je morao da bude primenjen – odgovorio je Selaković.

Od zahteva za smenu ministra ne odustaju srpski advokati koji traže ukidanje notarskog monopola. Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić kaže za "Vesti" da je upravo u pregovorima sa njima Selaković pokazao nedoslednost i nespremnost da interpretira istinu, kao i da je sa iskrivljenim inormacijama izlazio pred javnost.

– Da li je to taktika Ministarstva pravde ili lična Selakovićeva ne znam, ali sam siguran da se onima koji tako nastupaju, obija o glavu. Istina je dokaziva, pa Selakoviću predlažem da se mane neistinitih činjeničnih tvrđenja i počne da izlazi u javnost sa istinom – poručio je Šoškić.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here