Miškoviću od vakcine šest miliona evra

0

SVE JE BIZNIS: Miroslav Mišković

 

Gotovo da više nema sumnje u to da je tender za nabavku vakcina protiv svinjskog gripa u Srbiji namešten.

 

Biće dobre i kineske

"Vesti" su uspele da saznaju da je na volšeban način nestao drugi ponuđač vakcine – "Glakson Smit Klajn", za koga ni danas nije jasno zašto se povukao. Treći ponuđač "Torlak" je iz formalnih razloga odbijen, a predstavljao je kinesku farmaceutsku kompaniju "Zijeng Tjeiang" koju je tri dana pre nego što je tenderska koverta u Beogradu otvorena, otkupio upravo "Novartis".
– Nije tajna, kineska kompanija koju predstavlja "Torlak" već dve godine "Novartisu" prodaje razne gotove vakcine – otkrio je direktor "Torlaka" dr Ranko Dakić.
Otuda neće biti iznenađenje ukoliko u Srbiju uskoro stignu te "odbačene vakcine" koje su po sadržini iste, a duplo jeftinije od "Novartisa" i koštaju manje od četiri evra.

Novi detalji do kojih su došle "Vesti" pokazuju ne samo da "Novartis" nije imao potpunu dokumentaciju za učešće na tenderu (iako je tenderska komisija tvrdila da su svi drugi ponuđači otpali upravo zbog nepotpune dokumentacije), već se ispostavilo i da "Novartisov" zastupnik u Srbiji – "Jugohemija", Miroslava Miškovića, neće direktno od njih nabavljati vakcine.
 

Sumnja se i da se unapred znalo da posao treba namestiti "Jugohemiji", jer je drugi proizvođač vakcina (koji bi zadovoljio sve uslove), na volšeban način povukao svoju kandidaturu dan pre tendera i time ostavio "Novartis" (i njegovog zastupnika "Jugohemiju") kao navodno jedinog relevantnog ponuđača.

Ono što na tenderskoj komisiji nije pomenuto, a što sada isplivava na površinu jeste da "Jugohemija" zapravo uzima vakcine "iz druge ruke", odnosno od Imunološkog zavoda u Zagrebu, koji je, ispostavilo se, jedini ovlašćeni "Novartisov" zastupnik za Balkan.

 

Hrvatima će ih plaćati po 6,5 evra po dozi, a u Srbiji će vakcinu prodavati po osam i po evra, što na naručenu količinu od tri miliona doza

Upozorili Fond

– Mi, epidemiolozi u pisanoj formi dostavili smo zahteve Fondu zdravstva Srbije tražeći u prvoj tranši 750.000 vakcina. Upozorili smo da vakcinacija usred najjačeg talasa gripa, koji se očekuje u februaru, neće imati efekta, kao i da nam u martu nijedna vakcina neće biti potrebna – rekao je Tiodorović.

znači da će Miškovićeva "Jugohemija" preko noći zaraditi čitavih šest miliona evra.

Portparol Fonda zdravstva Srbije Vladimir Ignjatović, potvrđujući "Vestima" da će vakcina biti nabavljena od hrvatskog posrednika, rekao je da je ugovor sa "Jugohemijom" samo "označio registrovanog nosioca ovog čitavog posla, a to je Imunološki zavod u Zagrebu".

 

– Tako je moralo biti, to je bila jedina mogućnost da Srbija što pre dođe do vakcine protiv svinjskog gripa, zbog činjenice da je hrvatski Zavod jedini ovlašćeni "Novartisov"

Čemu tender: Branislav Tiodorović

predstavnik za Balkan – rekao je Ignjatović.

 

Činjenicu da ni "Novartis" na tenderu nije imao potpunu dokumentaciju, a falio im je takozvani "modul 1", papir koji sadrži kompletan istorijat vakcine – od ideje do proizvodnje, prećutali su izgleda i članovi tenderske komisije.

 

Predsednik Tenderske komisije prof. dr Branislav Tiodorović i član Radne grupe za borbu protiv pandemije, istakao je za "Vesti" da je i sam iznenađen.

 

– Ovo jednostavno izaziva odvratnost, nedoumicu i bes, i zbog toga što je na sastanku kad smo odlučivali o

Muk u "Jugohemiji"

Satima su "Vesti" juče pokušavale da dođu do Vladimira Markovića, koji je predstavljao "Jugohemiju" na sednici tenderske komisije na kojoj se odlučivalo o "Novartisovoj" ponudi.

Telefoni su dugo zvonili, da bi na kraju Markovićeva sekretarica rekla da je "gospodin Marković odsutan" i da će "ceo dan biti van kompanije". Uputila nas je na kabinet generalnog direktora, čija je sekretarica obećala da će "Vesti" biti obaveštene o potezima "Jugohemije". Međutim, do zaključenja lista nikakvog odgovora iz ove Miškovićeve kompanije nismo dobili.

prihvatanju "Novartisove" ponude, predstavnik "Jugohemije" kategorički tvrdio da je ta firma direktni i jedini pregovarač sa Švajcarcima!

 

Čak je tvrdio da će vakcina namenjena Srbiji biti jeftinija od one koja se bude prodavala u Hrvatskoj, koja je, inače, unapred platila celokupan iznos. Nisam ničiji advokat, hoću istinu! – rekao je dr Tiodorović.

Tiodorović, međutim, kaže da nije mogao da ima uvid u to da li je dokumentacija bila kompletna ili ne.

– O tome zaista ništa ne znam, kao ni ostali epidemiolozi, jer smo bili zaduženi samo za stručni deo. Za pravne i ekonomske uslove odgovorni su pravnici iz Fonda zdravstva. A kad smo kod Fonda reći ću i ovo: jutros sam saznao da je diskreciono pravo direktorke Fonda zdravstva da prihvati ili ne uslove i cenu, na koje su pristali članovi komisije. Pošto mi je sad mnogo toga jasnije, pitam se čemu tender, čemu komisije – rezignirano za "Vesti" kaže dr Tiodorović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here