commons.wikimedia/Falin
Kijevsko-Pečerska lavra

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Onufrije poručio je da su uz narod u Crnoj Gori i da su tamošnja dešavanja posledica antikanonskih postupaka Vaseljenske patrijaršije u Ukrajini.

Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije u pismu patrijarhu srpskom Irineju podsetio je da su se slične stvari dešavale u nedavnoj prošlosti i u Ukrajini, gde je stav raskolnika, koji su zapravo manjina, predstavljen kao glas svih vernika ukrajinskog naroda, a ignorisan je glas kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koja ujedinjuje milione vernika.

On je istakao da su i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimali hramove i usvajali diskriminacione zakone, preneo je Sputnjik.

“Tužna je činjenica da Skupština Crne Gore ignoriše volju ogromne većine vernika koji se protive ovom zakonu. Poznato je i da crnogorske vlasti ignorišu kanonsku crkvu svoje zemlje i podržavaju raskolnike”, navodi se u pismu mitropolita Onufrija objavljenom na ukrajinskom sajtu “Pravoslavni život”.

Mitroplit kijevski i cele Ukrajine napomenuo je da je njihova crkva protekle godine preživela događaje poznate celom pravoslavnom svetu, koji su u velikoj meri slični onome što sada počinje u Crnoj Gori.

Očigledno je, naveo je on, da na sličan način i po istom scenariju crnogorske državne vlasti, verovatno uz spoljni uticaj, pokušavaju da deluju u verskoj oblasti svoje zemlje, mešajući se u crkveni život, podržavajući raskolnike i diskriminišući kanonsku crkvu.

“Danas kompletna Ukrajinska pravoslavna crkva – episkopat, sveštenstvo i svetovnjaci, posebno saosećaju sa vašom Svetom crkvom i pravoslavnim narodom Crne Gore”, naveo je mitropolit Onufrije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here