M. Karović
HEROINE: Ponosne dobitnice sa ordenjem

Majkama sa više od troje dece u kripti Hrama Svetog Save svečano su uručena odlikovanja Svete majke Anastasije. Orden je dobilo šest majki koje imaju ukupno 50-oro dece, a reč je o nagradi koju je, u spomen na majku Svetog Save, u saradnji sa hramom Svete Petke i uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija, ustanovila Fondacija “Dajana Paunović”.

– Krilatica da narod koji ima decu ima budućnost može se izreći i tako da onaj narod koji ima budućnost, ima i mlade, zato što je pitanje rađanja pitanje sudbine naroda. Ovo pitanje se često vezuje za budućnost, a u sadašnjosti se poklanja malo ili nedovoljno pažnje, zaboravljajući da se budućnost ne meri sadašnjošću. Sveti i uzvišeni zadatak je da se rađamo, množimo i da naveka ostanemo u našoj prelepoj, bogom danoj Srbiji – poručio je episkop hvostanski Justin, izaslanik patrijarha Porfirija.

PODRŠKA MAJKAMA: Ana Brnabić, episkop hvostanski Justin, Dajana Paunović, Petar Petković

Jedini laureat sa Kosova, Ana Vuković (40), nedavno je rodila sina Savu. To je njoj i suprugu Daliboru jedanaesto dete.

Izbegla 1999. iz južnog dela Mitrovice, ova porodica danas živi u selu Žitkovac u okolini Zvečana. Najstarije dete ima 19 godina, a najmlađe mesec dana.

– Nisam planirala ovoliko dece, ali Bog mi ih je dao. On sve uredi kako je najbolje. Hvala mu na svemu. Ali, nisam jedina Srpkinja sa Kosova koja ima više dece. Na Kosovu je uvek turbulentno i situacija može da se promeni bukvalno u jednom danu, ali nas to ne obeshrabruje da ostanemo i opstanemo na svome. Jedan od načina da opstanemo je i da nas ima više – poručuje ova mlada žena čijoj porodici je prošle godine Kancelarija za KiM sazidala kuću.

LAUREAT SA KOSOVA: Ana Vuković (u sredini)

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, ističe da je svojevrstan paradoks da se najviše dece rađa tamo gde je i najteže, na Kosovu i Metohiji.

– To je naročito vidljivo u Gračanici i Kosovskom Pomoravlju. U porodilištu u Pasjanu koje je predsednik Srbije otvorio 2015. godine po glavi porodice imamo duplo više rođene dece nego u centralnom delu zemlje. Srbija se bori za našu decu na Kosovu, za naš narod tamo. Dok god ima naših ljudi na Kosmetu, imamo i budućnost – istakao je Petković.

Među dobitnicama je i Mira Arambašić (58) koja ima 15-oro dece i 32 unučadi.

Najstariji sin Zoran sada ima 40, a najmlađa kćerka Isidora 18 godina.

– Deca su se raštrkala. Neka su u Guči, Arilju, a dvoje dece su mi u Francuskoj. Sin Goran živi u Parizu, ćerka Tanja je malo dalje ima dvoje dece. Moja kćerka Maja ima 11-oro dece – priča Mira i dodaje da je do pre manje od 100 godina u Srbiji bilo potpuno normalno da porodica ima više od desetoro dece.

– Jedno vreme je to u Srbiji bila sramota, ali hvala Bogu, ta vremena su se promenila – ističe Mira Arambašić.

Svečanost otvorio nastup dečjeg hora

Dodeli priznanja prisustvovali su i starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, direktor BIA Bratislav Gašić.

Ponosne dobitnice

Među dobitnicama je Olga Vranić, rodom iz Prijepolja koja je majka 11-oro dece od kojih je nastarije 30, a najmlađe devet godina. Dijana Pešelj je samohrana majka iz Beograda sa petoro dece od kojih se većina bavi sportom i dosada su osvojili više od 20 zlatnih i srebrnih medalja.

Bogdanka Kekić ima četvoro dece od kojih najstarije ima 22, a najmlađe 16 godina, a svi se bave muzikom i do sada su osvajali vredne nagrade na međunarodnim muzičkim takmičenjima. Slađana Velebit je rodom sa Banije i ima sedmoro dece od kojih najmlađe ima devet godina.

Orden za Joanu

Među nagrađenima je i Joana Bacialau, estetski hirurg koja se već godinama unazad bavi humanitarnim radom.

Ona je Orden Svete majke Anastasije primila zato što je finansijski pomogla veštačku oplodnju mladih bračnih parova, a rezultat je 30 novorođene dece.

Sveta majka Anastasija

Orden nosi ime po Prepodobnoj Anastasiji, majci Svetog Save, koja je rođena 1125. godine, a po rođenju je dobila ime Ana. Udala se za velikog srpskog župana Stefana Nemanju, sa kojim je u ranim godinama braka dobila sinove Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina rodila je Rastka Nemanjića – Svetog Savu. Stefan Nemanja i Ana imali su i ćerke Jefimiju, Elenu i još jednu čije ime istorija nije zabeležila. Kada je imala 71. godinu Ana se zamonašila, dobila ime Anastasija i povukla se u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji. Monahinja Anastasija preminula je 22. juna 1200. godine, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gde njene mošti počivaju i danas.