MMF sa 600 milijardi dolara pomaže ugrožene

0

Odluka o povećanju sredstava za davanje finansijske pomoći najugroženijim članicama Fonda objavljena je u vašingtonskom sedištvu MMF, gde su se čelnici te globalne organizacije sastali sa predstavnicima novih 13 zemalja koje su izrazile želju da koriste zajmove Fonda.
 

U saopštenju se navodi da MMF namerava da, uvećanjem sredstava u progam nazvan Novi sporazum za zajmove, poveća efikasnost i elastičnost finansijske pomoći koja obuhvata razne kreditne sporazume između Fonda i zemalja korisnika sredstava.
 

Program pomoći MMF-a ugroženim zemljama sada koristi 26 država, ali bi uskoro njihov broj mogao da se uveća na 39.
 

Izvršni direktor MMF-a Dominik Stros Kan je ocenio da ostvareni dogovor o povećanju sume iz koje se dodeljuju zajmovi u okviru Novog sporazuma o zajmu za najugroženije zemlje sveta predstavlja važan korak u pravcu rešavanja tekuće krize i daljeg jačanja međunarodnog finansijskog sistema.
 

Konačna odluka o povećanju sredstava MMF-a, a u okviru Novog sporazuma o zajmu, trebalo bi da bude usvojena do kraja ove godine, na sastanku Saveta direktora Fonda.
 

Usled teških posledica koja je globalna finansijsko-ekonomska kriza imala na stanje zdravlja mnogih privreda, na samitu grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) održanom 24. i 25. septembra u američkom gradu Pitsburgu je predloženo da se

Novi sporazum o zajmu uveća tri puta u odnosu na prvobitno planiranih 250 milijardi dolara.
 

Tokom prethodnog samita G20, 3. aprila u Londonu, politički prvaci te organizacije su se saglasili da se program Novi sporazum o zajmu udvostruči na pola biliona dolara, ali se ubrzo pokazalo da ni ta suma neće biti dovoljna, jer se broj zemalja koje su ove godine tražile hitnu i obilnu kreditnu podršku MMF-a naglo povećao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here