EPA/Jim Lo Scalzo

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je danas da je uverena u dobre ekonomske izglede i otpornost globalne ekonomije uprkos neizvesnostima koje izazivaju ratovi i složena geopolitička situacija.

U govoru na samitu svetskih vlada u Dubaiju, Georgijeva je rekla da će MMF u ponedeljak objaviti svoju procenu da bi postepeno ukidanje eksplicitnih energetskih subvencija moglo doneti uštedu od 336 milijardi dolara na Bliskom istoku, što je ekvivalentno ekonomijama Iraka i Libije zajedno, prenosi Rojters.

Ona je ukazala da pored štednje, eliminisanje regresivnih energetskih subvencija “odvraća od zagađenja i pomaže poboljšanju potrošnje” u socijalnom sektoru.

Zbog srednjoročnih smanjenja proizvodnje nafte, MMF je revidirao svoju prognozu rasta BDP za ovu godinu u regionima Bliskog istoka i severne Afrike na 2,9 odsto.

– Iako je neizvesnost i dalje velike, možemo biti sigurni u ekonomske prognoze, jer globalna ekonomija je iznenađujuće otporna – rekla je Georgijeva u svom govoru u Dubaiju.

Govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, ona je upozorila na šire posledice izraelsko-palestinskog konflikta.

– Ovaj izuzetno neizvestan momenat otežavaju aktuelni izazovi dok se istovremeno ekonomija još uvek oporavlja od prethodnih šokova. Dalje širenje sukoba bi pogoršalo ekonomska štetu – upozorila je generalna direktorka MMF.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here