Moćnici utišali glasove razuma

0

"Moćnici utišali glasove razuma"
 

Marija Bamije, suspendovana tužiteljka Euleksa koja je iznela niz optužbi na račun svojih kolega, uključujući one vezane za primanje mita, zloupotrebu položaja i curenje informacija, izjavila je da joj nije bilo dozvoljeno da istraži taj slučaj.

 

O njemu je Euleks još 2010. obavestio Andrea Kapusela, bivšeg šefa odeljenja za ekonomska i fiskalna pitanja pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji (ICO).

Prema njegovim navodima, još krajem septembra te godine bord direktora Agencije za privatizaciju, čiji je Kapusela bio član, odobrio je odluku kosovske vlade da izvrši eksproprijaciju tog zemljišta u društvenoj svojini. Kapusela navodi da je glasao protiv, te da je dokumentacija dostavljena članovima odbora pre sastanka pokazala da će ta vredna zemlja biti prebačena u privatno vlasništvo. On navodi i da se zemljište nalazi kraj "američkog" naselja koje je u to vreme gradila kompanija čiji je generalni direktor bio tadašnji predsednik odbora Agencije za privatizaciju.

 

Opasni slučajevi

O ovim slučajevima Kapusela je pisao i u svetskim medijima, a na pitanje zašto su tek tada privukli pažnju Brisela, on kaže da puno medija nije prenosilo priču.
– Verovatno je reč o interesima. Otvaranje ovih slučajeva je problematično za odnos s elitom na Kosovu. Kada ih pitate da urade neke stvari, kao što je postizanje sporazuma koji se odnosi na sever, nije zgodno da naredni dan otvarate istrage protiv njih. Problem je što je jedan centar u EU donosio odluke, a koji je trebalo da uradi dve stvari istovremeno – obezbedi dijalog i pregovore sa elitom Kosova i da ih ispituje. To je rezultat greške što Euleks nije držan kao istinski nezavisna misija samo sa poslom da sprovodi vladavinu prava – kaže Kapusela.

Dokumentacija je još pokazala da je izgradnja kampusa počela tri meseca pre nego što je Agencija obaveštena o prenameni zemljišta, kao i da su tadašnji ministar finansija i obrazovanja, obojica članovi stranke Hašima Tačija, kao i visoki zvaničnik Agencije za privatizaciju sa predsednikom Američkog univerziteta dogovorili cenu (od 3, 4 miliona evra) koja je za 15,4 do 18,4 miliona evra manja od tržišne.

– Posle prvog sastanka obavestio sam Euleks i dostavio im dokumentaciju, a posle drugog sam ih obavestio da je dato odobrenje za prenamenu. Euleks nije odgovorio, niti na ove navode, niti na one koje sam poslao tužiocima u aprilu 2011. godine. To je bilo pre nego je ovaj slučaj došao do medija. Misija nije preduzela nikakve korake koji bi ukazali da je istraga otvorena, pa se može pretpostaviti da je nije ni bilo. Kao i u slučaju izgradnje autoputa (od Prištine do Tirane), i u ovom slučaju postoje diplomatske i političke komplikacije. Ne samo da sajt univerziteta kvalifikuje američku ambasadu i USAID kao "partnere", već me je kolega iz ICO savetovao da će biti teško izboriti se sa "tim dogovorom ispregovaranim u brojnim nedeljnim šetnjama tadašnjeg ambasadora SAD i kosovskog premijera" – kazao je Kapusela.

Ističući da veruje u institucije EU da su u stanju da identifikuju greške, on dodaje da bi istraga Euleksa trebalo da se bazira na tome – zašto se to dogodilo.

– Glavno je pitanje zašto su greške napravljene. To što Euleks sada polako otvara neke od istraga, pokazuje da su nisu bili u pravu. Delujući četiri godine kasnije, pokazuju da su grešili – zaključuje Kapusela.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here