Modeli koji privlače nepažljive vozače

0

oto-1.com
Vozači upravo ovog automobila (Subaru WRX) u proseku prave najviše saobraćajnih prekršaja
 

Iako kod nas nema istraživanja o tome da li vlasnici određenih marki i modela prave više prekršaja od drugih, često smo skloni da na osnovu sopstvenog iskustva etiketiramo vozače pojedinih automobilskih modela.

A kako stoje stvari u SAD? Istraživanje koje je obuhvatilo preko pola miliona vozača i više od 500 modela automobila, pokazalo je da je u proseku svaki treći vozač Subarua WRX u 2014. kažnjen zbog saobraćajnog prekršaja.

U vrhu liste modela čiji su vozači najviše puta kažnjavani su drugoplasirani Pontiak GTO i, na trećem mestu, Skion FR-S (Tojota GT86 koja se u Severnoj Americi prodaje pod markom Skion). Četvrta je Tojota Supra a peti SUV Subaru Tribeka.

Zajedničko za većinu ovih modela je činjenica da su u pitanju snažni ili brzi, sportski automobili. Međutim, nisu svi vlasnici sportskih automobila neodgovorni u saobraćaju. Vozači modela kao što su Ševrolet Korveta, Dodže Vajper ili Nisan GT-R, u proseku imaju znatno manje kazni, iako su ova vozila mnogo snažnija i brža.

Analitičari to objašnjavaju razlikom u cenama između ove dve kategorije automobila i godinama njihovih vlasnika. Subaru WRX i slični automobili privlače uglavnom mlađu mušku populaciju koja voli brzu vožnju, ali nema dovoljno novca za skuplje sportske automobile.

Sa druge strane, oni koji sebi mogu da priušte Vajper ili GT-R, su najčešće nešto stariji i zreliji i ponašaju se odgovornije u saobraćaju. Zbog toga osiguravajuće kuće u SAD uzimaju u obzir starosnu dob, ali i pol vozača automobila, kada određuju visinu osiguranja.

Najrizičnija je muška populacija od 16 godina, dok su tinejdžerke znatno pažljivije. Rizik opada sa godinama, pa je osiguranje za vozače od 19 godina niže.

Da stvari ne treba generalizovati i da nisu nepažljivi samo oni koji voze brze automobile potvrđuje i podatak da se na listi 20 modela automobila čiju su vozači najviše puta kažnjeni našao i hibridni model Tojota Prius C.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here