Moguć dogovor Turske i Sirije – Rusija spremna da pomogne

sputniknews.com, Vestionline
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

„Zvanična Moskva smatra da je dogovor između Turske i Sirije moguć, da vojske te dve zemlje mogu da dogovore konkretne parametre saradnje“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je istakla, Rusija bi tom procesu mogla u velikoj meri da doprinese.

– Zalažemo se za to da između Damaska i Ankare bude postignuta praktična saradnja. Mogućnosti ima i mi ih jasno vidimo. Rusija je spremna da sa svoje strane pruži svu moguću saradnju u tom dijalogu – istakla je.

U osvrtu na situaciju na severu Sirije, Zaharova je rekla da eskalacija tenzija ne treba da na bilo koji način utiče na proces političkog rešavanja sirijske krize.

Takođe je rekla i da je sve spremno da se održi prvo zasedanje ustavnog komiteta Sirije, koji bi trebalo da bude održan u Ženevi.

Što se tiče Kurda, Zaharova je rekla da bi Rusija podržala bilo kakav dogovor sa zvaničnim Damaskom, budući da bi tako nešto doprinelo osiguravanju dugoročne stabilizacije i bezbednosti u regionu.

– To bi značilo da se celokupna teritorija Sirije vrati u ruke zvaničnog Damaska, uključujući i granicu sa Turskom. Upravo zato bie dogovor Kurda i Damaska veoma važan – zaključila je.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime