Moguć ruski napad na Moldaviju iz Pridnjestrovlja?

3
commons.wikimedia.org
Neposredno pre raspada bivšeg SSSR, mala oblast na teritoriji Moldavije proglasila je nezavisnost i postala poznata kao Pridnjestrovlje (Transnistrija)

Vojna komanda u Kijevu ne isključuje više da bi u oružane sukobe na jugoistoku Ukrajine mogle da se uključe vojne snage stacionirane u u proruskoj Republici Pridnestrovlju (Transnistriji), koja je formalno u sastavnom delu Moldavije, ali faktički pod kontrolom Moskve. Kremlj to demantuje, ali Kremlj je demantovao i da Rusija planira da napadne Ukrajinu.

Rukovodstvo Ukrajine se pribojava ruskog napada sa zapada iz pravca Moldavije. “Ne može se isključiti da će ruska vojska stacionirana u Pridnjestrovlju vršiti provokacije”, saopštio je ukrajinski Generalštab u ponedeljak.

Pridnjestrovlje formalno pripada Republici Moldaviji koja insistira na svom neutralnom statusu, ali je od 1990. pod kontrolom Rusije. Ukoliko bi se ruska vojska i paravojne formacije odane Moskvi iz te oblasti umešale u rat u Ukrajini, ukrajinske snage na jugu zemlje, naročito u okolini Odese na Crnom moru, bi mogle da se nađu u obruču.

Polazi se od toga da je u Pridnjestrovlju stacionirano oko 1.200 ruskih vojnika kao deo “mirovne misije”. Vojska Pridnjestrovlja broji između 4.000 i 4.500 vojnika, raspolaže sa dvadesetak tenkova, pozamašnim brojem najmodernijih ruskih raketnih sistema i borbenim helikopterima. Prema procenama zapadnih službi u Pridnjestrovlju bi moglo da se regrutuje do 120.000 vojnika.

U Pridnjestrovlju se svake godine održavaju združene vojne vežbe separatističke pridnjestrovske i ruske vojske. “Cilj” manevara je uvek glavni grad Moldavije Kišinjev. Manevri nikada nisu predviđali napad na Ukrajinu.

Faktičku nezavisnost Pridnjestrovlja u kome živi oko 470.000 ljudi ne priznaje niko, njegov status podseća na status Donjecke i Luganske narodne republike pre nego što ih je dan uoči napada na Ukrajinu priznala Rusija. Zvanični jezici su ruski, ukrajinski i rumunski, glavni grad je Tiraspolj. Novac izgleda nestvarno, baš kakva je i pridnjestrovska republika: plastičan je, kao da je iz neke dečje igre.

Kao da je vreme stalo, na ulasku u kasarnu u Tiraspolju stoje crvene zvezde i spomenik Lenjinu, piše nemački “Frajtag“. Sovjetski srp i čekić su preživeli na pridnjestrovskoj zastavi. Kasarnu osim ruske i ukrajinske zastave krase zastave drugih nepriznatih proruskih republika: Južne Osetije, Abhazije, Luganske i Donjecke republike.

3 COMMENTS

  1. Arapi i Arapske zemlje i Kina da podrže Rusiju i ruske vlasti i njihovo djelovanje na Ukrajinu, Moldovu i Mađarsku i Poljsku te Češku i Slovačka kao i Rumuniju, Bugarsku sjevernu Makedoniju i BIH, Hrvatsku i Srbiju te crnu goru i Kosovo, to RUSSI MORAJU OSVOJITI SA ARAPIMA I ARAPSKIM ZEMLJAMA I kinom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here