Vesti
Duhovna muzika: Koncert na brodu

Srbi Frankfurta sve više pokazuju da je ovaj grad, pored toga što je evropska bankarska prestonica, polako ali sigurno postaje jak centar srpskih kulturnih dešavanja u dijaspori.

Tako je nedavno u metropoli na Majni bilo nekoliko kulturnih dešavanja, a jedno od onih koje je privuklo veliku pažnju naše javnosti bio je prvi solistički koncert hora Srpskog pevačkog društva “Stevan St. Mokranjac” održanog na Majni, na brodu rečnog brodarstva Primus Linie.

Hor “Stevan St. Mokranjac” neguje tradiciju duhovnog pravoslavnog pevanja. Plovidba” pod dirigentskom palicom Stojne Babić bila je jedan od događaja u okviru obeležavanja 101. godišnjice potpisivanja primirija u Velikom ratu, a zaršena je uz standing ovation što je sigurno motivacija za sledeći koncert.

Među brojnim gostima koji su pratili koncert bili su i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i pukovnik Dejan Cimbaljević, izaslanik Ministarstva odbrane Srbije u Berlinu.

– Izuzetno cenim rad hora koji vodi dirigent Stojna Babić. Mislim da je ovaj koncert bio korak napred i velika kulturna vrednost koja je prezentovana našim ljudima u Frankfurtu. Nemaju svi priliku da plove rekom u gradu u kome žive i slušaju zvuke iz otadžbine, a da pri tom imaju osećaj kao da plove nekom od domaćih reka. Posebno mi je drago da je deo koncerta posvećen obeležavanju 101. godine od završetka Prvog svetskog rata – rekao je Branko Radovanović.

Koncertu su, takođe, prisustvovali, Lučiano Kaluža, generalni konzul BiH u Frankfurtu, Biljana Bukinac, koordinator nastave na srpskom jeziku za Evropu, Klaudia Molnar, predstavnica ministarstva za kulturu Hesena i Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveza Srba u Hesenu. Generalni sponzor ove nesvakidašnje kulturne manifestacije bila je osiguravajuća kuća DEVK, predstavništva u Kenigštajnu vlasništvo Alaksandra i Bojane Tepšić.

Božićne pesme u decembru

Podsetimo, Srpsko pevačko društvo “Stevan St. Mokranjac” se premijerno predstavilo na manifestaciji Dani kulture Srbije u junu ove godine, a od tada je redovni učesnik svih horskih događaja u Frankfurtu.

Svi ljubitelji horskog pevanja i duhovne muzike imaće priliku da putuju zajedno sa ovim svestranim izvođačima u jedno čarobno veče obojeno tonovima pravoslavne duhovne muzike već 14. decembra na Božićnom koncertu u Ofenbahu u koncertnoj sali Friedenskirche. Početak koncerta je zakazan za 18 časova.