Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je premijerku Anu Brnabić i sve članove Kriznog štaba da, ukoliko je moguće, ne donose odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, kako ne bi ostali bez prihoda.

Na konferenciji posle sednice vlade, Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da ne zatvara svoju ekonomiju.

– Molio sam danas i prethodnih dana, i predsednicu vlade i Kona, Pelemiša, Stevanovića, Kisić i sve ostale iz Štaba… samo ako je moguće da ne zatvaramo sve u ugostiteljstvu i svuda, ako je moguće, ali, naravno, ako nije, mi ćemo da zatvorimo – rekao je Vučić.

Ističe da je u ovim trenucima “svaki dinar” potreban ljudima koji rade u ugostiteljsvu, s obzirom da su u ranijim talasima pandemije najmanje radili.

Korona pravi sve veće probleme

Korona nam pravi sve veće probleme i bolnice su sve punije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić sumirajući ono što je bila tema posebne sednice vlade na kojoj je i on učestvovao.

Ukazao je da je konstatovano da je Beograd sve izraženije žarište, gde ima sve više problema sa širenjem koronavirusa, zbog čega, kaže, žurimo da završimo novu bolnicu u Batajnici.

Dogovoreno je da se radi u tri smene kako bi ona bila otvorena 1. decembra.

Ukazao je da, prema aktuelnim podacima, danas ima sedam preminulih, a zbog manjeg broja testiranja imamo manje zaraženih, uz veći procenat pozitivnih.

Gotovo 2.000 kovid pacijenata je u bolnicama.

Predsednik je uputio apel građanima da se pridržavaju mera kako bi čuvali naše starije sugrađane.

Ukazao je da su mnogi završili u bolnici gde se nalaze više od 30 dana, te rekao da ne želi da priča koliko to košta višestruko više od onoga koliko je svako izdvajao za zdravstveno osiguranje.

Kazao je da lekarima treba reći hvala, i da mu je žao što je zbog politike izbrisan divan aplauz tim ljudima.

– Da ne kažem da niko nije rekao hvala državi iako je platila mnogo više na lečenje naših građana. Moja je molba da poštujemo sve mere u sve težoj situaciji – naglasio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će i bolnica u Kruševcu moći biti završena do Svetog Nikole.

– Mi smo time onda dratistično uvećali bolničke kapacitete – zaključio je on.

Zamoliću radnike da ubrzaju radove, iako je hladno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će naredne noći obići radnike na izgradnji bolnice u Batajnici, kako bi ih zamolio da ubrzaju radove i pored sve hladnijeg vremena.

On je inače preneo sa sednice vlade da je dogovoreno da kompanije koje grade tu bolnicu organizuju rad u tri smene, kako bi mogla da počne da radi 1. decembra.

Vučić je kazao da će Srbija biti najbolja u Evropi ove godine, a verovatno i među prve tri zemlje u naredne tri godine po ekonomskim podacima.

Međutim, ukazuje, Kovid 19 nas mnogo muči.

Vučić je naveo da, ako se pogleda broj mrtvih u okruženju, proporcionalno broju stanovnika u Srbiji bi to značilo 60-tak smrtnih slučajeva, a ima sedam.

– Imajući u vidu kolika je smrtnost kod drugih, bolji smo od ostalih. Ali, da je dobro, nije dobro, a nije ni za ekonomiju – rekao je on.

Vučić je kazao da još nema sertifikovane vakcine, i naglasio da će se država truditi da obezbedi dobru i sigurnu vakcinu, koja će biti besplatna za sve koji žele da je prime, a obavezna za određene kategorije.

Ako je policijski čas znak nemoći, onda…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će o eventualnom uvođenju policijskog časa, kao što je to trenutno slučaj u mnogim evropskim zemljama, kao i o svim ostalim merama, odlučivati Krizni štab.

– Imamo Krizni štab, mere koje oni kažu apsolutno ćemo sprovesti u delo – rekao je Vučić.

Na pitanje da li je policijski čas najveći znak nemoći države, kao što je, na konstataciju novinara, navedeno u naslovu na naslovnici lista “Danas”, Vučić je odgovorio da onda “u Evropskoj uniji ima mnogo nemoćnih, sa policijskim časom”.

Ponovio je svoju molbu članovima Štaba da, ako je moguće, ne zatvaraju ekonomiju koja mora da radi.

– Zdravlje je najvažnije, ali molba je uvek da imaju u vidu da moramo da isplatimo plate, jer na kraju svi dođu kod države – naveo je Vučić.

Podsetio je da je država u prethodnom periodu isplatila skoro pet plata i da je za privredu izdvojila najveći paket pomoći proporcionalno našoj veličini.

Ako ništa ne bude radilo, kaže Vučić, morali bismo da se više zadužujemo i da “zemlju dovedemo do 150 odsto javnog duga”.

– Bilo bi najbolje ako bismo mogli protiv korone da se borimo našim zdravstvenim kapacitetom i razumnim molbama na poštovanje mera – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here