Monografija “Stradanje srpske Srebrenice“

0

"Radeći na terenu susreo sam se sa realnošću, sa porodicama srpskih žrtava koje bespomoćno iščekuju da počinioci odgovaraju za svirepa ubistva velikog broja srpskih civila i zarobljenih vojnika na području Srebrenice", rekao je Simić.

Milojka Bibić je u Podravanju izgubila roditelje i dva brata. U Kušićima je ubijen i spaljen bivši učitelj Vaso Parača (81), a još su brojni primeri zločina srebreničkih muslimana koji su ubijali srpsku decu, žene i starce, a da još niko za to nije odgovarao.

"Na terenu sam uočio da se muslimanska sela obnavljaju, a da su srpska sela sada u lošijem stanju nego u toku rata i to me je navelo da pripremim ovu monografiju na tri svetska jezika i ukažem na posleratnu međunarodnu neobjektivnost i pristrasnost ne samo u sudskim procesuiranjima, nego i u izdvajanju mnogo većih sredstava za obnovu muslimanskih u odnosu na sredstva za obnovu srpskih uništenih sela", izjavio je Simić.

On je naveo primer spaljenog sela Ratkovići u kojem su pre rata živela 323 Srbina, a sada tamo nema nikoga jer nijedna kuća nije obnovljena.

 

"Treba sve obnavljati ravnomerno, ako se želi omogućiti suživot i tolerancija. Ali, tako se ne radi. U knjizi ukazujem da se iz evropskih izvora mnogo više ulaže u muslimanska sela", kaže Simić.

 

Kao razlog za to on navodi – politiku. "Ako hoćete da okrivite jednu, u ovom slučaju srpsku stranu za rat, onda se ne može izdvajati za obnovu srpske imovine jer bi se time priznalo da su i Srbi i njihova imovina stradali,a to se uporno prikriva i ignoriše", objašnjava Simić, napominjući da su sva srebrenička srpska sela u ratu uništena i da su ubijani civili, ali ni nakon 17 godina za te zločine niko nije odgovarao.

 

"Ova monografija sa 240 fotografija treba da bude pravni dokument za Tužilaštvo BiH na osnovu čega ćemo pitati: kada će biti procesuirani počinioci tih zločina ili će čekati da retki preživeli svedoci pomru", ističe Simić.

 

On kao primer navodi srebreničko mešovito selo Jezero. Tu je međunarodnim sredstvima izgrađeno 25 novih potpuno opremljenih kuća za Bošnjake u koje se njihovi vlasnici ne vraćaju i one godinama stoje prazne, dok Srbi još uvek čekaju da se obnove i njihove kuće (koje su porušene i nalaze se pored obnovljenih bošnjačkih) da bi se vratili na svoje posede nakon višegodišnjeg života u izbeglištvu.

Simić je kao lekar bio član odbrane pukovnika Vojske Republike Srpske Ljubiše Beare.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here