Moskva spremna za kontakte ako se NATO urazumi

0

Fonet/AP
Rusija spremna na saradnju ukoliko se članice alijanse urazume i s Moskvom počnu da razgovaraju sa poštovanjem: Lavrov
 

– NATO je izabrao put konfrontacije, mentalitet hladnog rata nije iščezao iz njihovih glava. Rad Saveta Rusija-NATO je praktično zamrznut. Mi nismo bili inicijatori te situacije – rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare o rezultatima spoljne politike u 2014. On je naveo da uz sve "peripetije" u svetu zemlje ne mogu da dozvole sebi raskoš da prestanu da međusobno razgovaraju.

– Ako se partneri urazume i budu razgovarali uz poštovanje, mi smo (na saradnju) uvek spremni – dodao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije je naveo da postoje "informacije" da je Stoltenberg zainteresovan da se organizuje kontakt. On je dodao da je Amerika, a potom i EU, takođe  krenula putem konfrontacije sa Rusijom, i da je predsednik SAD Barak Obama to objavio u jučerašnjem godišnjem obraćanju o stanju nacije.

– Suština njegove poruke je – mi smo broj jedan, i svi ostali to treba da priznaju. To pokazuje njihovu želju da dominiraju svetom – rekao je Lavrov, dodajući da je takav stav "u krvi" Amerikanaca, i da će biti potrebno ne malo vremena da Amerika napusti taj put.

Lavrov nije isključio mogućnost susreta sa Stoltenbergom i državnim sekretartom SAD Džonom Kerijem na marginama međunarodnih konferencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here