Tanjug/AP

Vazdušni napadi Izraela na teritoriju Sirije predstavljaju grubo narušavanje suvereniteta te zemlje i osnovnih normi međunarodnog prava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i upozorilo da takvi postupci mogu izazvati oružanu eskalaciju u čitavom regionu.

“Prema pristiglim informacijama, izraelsko Ratno vazduhoplovstvo je 12. oktobra izvelo napade na teritoriju Sirije. U napadu su oštećene piste međunarodnih aerodroma u Damasku i Alepu koji su obustavili rad. Takve akcije izraelske strane predstavljaju grubo kršenje suvereniteta Sirije i osnovnih normi međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Kako se dodaje, takvi postupci su izuzetno opasni i mogu dovesti do pogoršanja situacije u regionu.

“U kontekstu naglog zaoštravanja situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, takve vojne akcije mogu dovesti do izuzetno opasnih posledica, pošto mogu da izazovu oružanu eskalaciju u čitavom regionu. To se ni u kom slučaju ne sme dozvoliti”, poručuju Rusi.

Ranije je list „Al Vatan“ saopštio da su izraelske snage gađale aerodrome u Damasku i Alepu u Siriji. Prethodno je predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga Ričard Het rekao da Izrael strahuje od mogućih napada palestinskih grupa iz Libana ili Sirije.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here