EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Aleksandar Gruško

Ukrajinska kriza mogla bi da se proširi usled avanturističkih akcija zemalja NATO-a, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Po njegovim rečima, izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu “ukazuju na spremnost da krenu putem eskalacije u vreme kada sam Zapad trpi strateški poraz na terenu”. Gruško je ocenio da su takve reči neprihvatljive.

– Zbog avanturističkih akcija čak samo jedne ili dve zemlje NATO, ukrajinska kriza bi mogla da se proširi van svojih geografskih granica i da dobije potpuno druge dimenzije – rekao je ruski diplomata.

Kako je istakao, situacija u odnosima Rusije i NATO “predvidljivo se i namerno” pogoršava.

– NATO je pokrenuo hibridni rat protiv Rusije. Vašington i njegovi sateliti učinili su sve da svedu našu saradnju i kanale dijaloga na kritični nulti nivo – konstatovao je Gruško.

Međutim, po njegovim rečima, Moskva ne namerava da ulazi u vojni sukob sa Alijansom.

– Da li je vojni blok spreman za otvoreni sukob sa Rusijom – to treba pitati same predstavnike NATO-a. U svakom slučaju, mi nemamo takve namere prema zemljama članicama Alijanse – kazao je ruski diplomata.

On je istovremeno poručio da nijedna pretnja NATO-a po bezbednost Rusije neće ostati bez odgovora.

U poslednje vreme na Zapadu se sve češće čuju ideje o direktnom oružanom sukobu između NATO-a i Rusije. Kremlj je saopštio da Rusija ne predstavlja pretnju, da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Nema zime za Ruse. Unistavajte Ukrajinu i dalje, bez problema, jetr Nato sigurno nece ucestvovati direktno u toj vasoj specijalnoj akciji koja se zove rat. Nato ce oruzjem i financijski sigurno pomagati Ukrajini, ali direktno ucestvovanje – siguno NE.
    Eh, ako Rusi budu presli crtu prema Baltiku, Finskoj, Svedskoj, Poljskoj, ili bilo kojoj Nato c=zemlji, to ce onda biti druga prica. Artikal 5: u slucaju napada na jednu od clanica Nato pakta – sve clanice su direktno u ratu.
    To se Rusiji koja ima prihode kao zemlje Beneluxa – nece desiti. Jer ne isplati se Putinu da se igra vatrom. Vec dve i po godine se sa Ukrajinom pati i nikako da pobedi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here