Moskva želi i EPS

0

Lavrov ponovio želju Moskve da kupi EPS
 

Poseta Lavrova Srbiji, iako je kako saznajemo dogovorena sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem još 6. maja u Beču, događa se posle konstruktivnog razgovora premijera Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.

 
Lavrov će tokom razgovora sa premijerom, ministrom spoljnih poslova i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem preneti dva glavna cilja Moskve oko – spoljne politike Srbije i ruskog interesa u energetici.

„Blicov“ izvor, dobro upućeni strani diplomata, kaže da će Lavrov napomenuti da očekuje da Srbija zadrži sadašnji stav prema Ukrajini koji je, ipak, bliži ruskom. Ali i da će izraziti očekivanje i da Srbija neće pratiti EU u uvođenju sankcija Rusiji.

– Ono na čemu će Moskva insistirati i danas i u narednom periodu je da Srbija kao predsedavajući OEBS ne samo zadrži sadašnji stav već i spreči osudu Rusije u ovoj organizaciji. Među namerama je i da tokom predsedavanja spreči i neke konkretne akcije koje bi ta organizacija mogla da preduzme – kaže “Blicov” sagovornik.

– Moskva ima interes da njihove firme kupe EPS, uđe u sektor elektroenergije. Ruski zvaničnici to nastoje da dogovore bilateralno kao i naftno-gasni sporazum. Cilj ubeđivanja je da Srbija ne raspiše tender kada bude donela odluku o prodaji EPS – kaže strani diplomata.

On objašnjava da se očekuje da će Lavrov tražiti od Srbije da se izjasni oko „Južnog toka“.

– Ruski zvaničnici već su prekorili pojedine srpske funkcionere zbog stava da problem „Južnog toka“ treba da se reši na relaciji Brisela i Moskve – kaže naš izvor. Ovaj diplomata ističe da Moskvi sve “više smeta gubljenje aduta kod Srbije u vezi Kosova”, jer sadašnja vlast posle Briselskog sporazuma sve manje ima potrebu za ruskom pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here