pixabay.com

Ispijanje dve do tri šoljice kafe dnevno moglo bi se povezati s dužim životnim vekom, pokazalo je novo istraživanje.

U poređenju s izbegavanjem kafe, to je takođe povezano s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

Nalazi su primenjeni na mlevene, instant i bezkofeinske varijante pića, a istraživači kažu da sugerišu da bi se konzumacija kafe trebala smatrati delom zdravog načina života.

Prema studiji, najveće smanjenje rizika uočeno je s dve do tri šoljice dnevno.

U poređenju s nekonzumiranjem kafe, to je povezano s 14 posto, 27 posto odnosno 11 posto nižom vjerovatnoćom smrti za napitke bez kofeina, mlevene i instant napitke.

Autor studije, profesor Peter Kistler s Instituta za istraživanje srca i dijabetesa Baker, Australija, rekao je: “U ovoj velikoj studiji, instant kafa i kafa bez kofeina bile su povezane s ekvivalentnim smanjenjem incidencije kardiovaskularnih bolesti i smrti od kardiovaskularnih bolesti ili bilo kojeg uzroka”.

“Rezultati sugerišu da se blagi do umereni unos mlevene, instant kafe i kafe bez kofeina treba smatrati delom zdravog načina života”, dodao je.

Studija je ispitivala veze između vrsta kafe i srčanog ritma, kardiovaskularnih bolesti i smrti koristeći podatke iz studije Biobank u Velikoj Britaniji, koja je regrutovala odrasle osobe između 40 i 69 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here