pixabay.com

Konzumiranje dijetalnog gaziranog pića jednako je loše za zdravlje kao i konzumiranje varijanti sa šećerom, sugeriše veliko istraživanje.

Naučnici su analizirali podatke od 1,2 miliona odraslih iz 14 studija, a neke učesnike istraživanja su pratili više od 20 godina.

Rizik od umiranja u mladosti povećavao se sa svakih dodatnih 250 ml zaslađenog napitka koji se konzumira dnevno, prenosi MSN.

Konzumiranje zaslađenih pića povezano je sa pet odsto većim rizikom od smrti od bilo kog razloga i 13 posto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Konzumacija dijetalnih gaziranih pića povezana je sa četiri odsto većim rizikom od umiranja od bilo kog uzroka i sedam odsto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Glavni autor studije dr Hongji Li, sa Univerziteta Džangdžiu u Kini, rekao je za “Journal of Public Health”:

“Česta konzumacija i dijetalnih pića i pića zaslađenih šećerom povezana je sa većim rizikom od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka. Ove informacije mogu pružiti ideje za sprečavanje bolesti – smanjenjem unosa ovih pića”.

Recimo, vlada Velike Britanije uvela je porez na pića sa šećerom u aprilu 2018. godine, jer žele da smanje potrošnju ovih napitaka i poboljšaju zdravlje nacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here