EPA-EFE

Pacijenti koji su ozdravili od Covid-19 nastavljaju, neki nedeljama a neki mesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posledice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali celi dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin “Jurop tudej”.

Istraživanje su uradili lekari klinike “Džemeli” iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu koronavirusa.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše preterani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme sa apetitom i smanjenje mišićne mase.

– Covid-19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posledicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno –  kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, ističu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja lekara da će bolest ostaviti trajne posledice na pluća, jetru, oči i srce.

Lekari preporučuju da pacijenti koji su se lečili u odeljenjima za reanimaciju i bili podvrgnuti terapiji kiseonikom, sprovedu redovnu kontrolu više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime