MUP počinje istragu protiv Artemija

0

 

Simeon Vilovski (levo) i vladika Artemije (desno) pozdravljaju goste u Eparhiji

 

 

Prema saznanjima do kojih je ovaj list došao, vladičin najbliži saradnik Simeon Vilovski i još troje ljudi se sumnjiče da su zloupotrebili novac prikupljen u humanitarnoj akciji slanja SMS poruka za gladne na Kosovu i Metohiji.

 

Pored monaha Simeona Vilovskog u zloupotrebi su učestvovali i njegov brat Vladimir Vilovski, njegov kum Predrag Subotički, vlasnik preduzeća "Rade Neimar”, ali i Gordana Marković koja je do 2007. godine bila direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

"Blic“ piše da je deo novca iz fonda za narodne kuhinje utrošen za kancelariju zaduženu za baštinu Eparhije raško-prizrenske, iako postoji zvanična državna institucija u kojoj je Gordana Marković bila direktor.

 

Dalje se navodi da je Simeon Vilovski novac namenjen za narodne kuhinje podizao bez znanja i saglasnosti popadije Svetlane Stević iz Zvečana, predsednice organizacije "Majka devet Jugovića”, koja je preko ove organizacije hranila 1.200 najugroženijih Srba u četiri narodne kuhinje.

 

 

Simeon Vilovski

Prema navodima "Blica“ novac za narodne kuhinje je korišćen i za liksuzni prostor na Vračaru u Beogradu, nameštaj, srebrno kandilo koje je koštalo 450 evra, ali i za uplaćivanje penzijskog i invalidskog osiguranja. Uplaćivanjem 700.000 dinara otac Simeon je sebi povezao radni staž od 1992. do 2007. godine. On je pre nekoliko dana pobegao u Grčku, a novac za svoju penziju uplatio je bez znanja vladike Artemija.

MUP potvrdio: Biće istrage

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova će po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu pokrenuti istragu protiv najbližih saradnika razrešenog vladike Artemije, rečeno je danas Tanjugu u MUP-u. Po zahtevu Višeg tužilastva će, kako je navedeno, biti postupljeno kao i po svakom drugom.

Istraga takođe treba da pokaže i koje sume je proneverio Predrag Subotički, vlasnik građevinske firme "Rade Neimar”. Njemu je sa eparhijskog računa, iako nije svešteno lice, plaćano čak i gorivo za automobil.

 

Eparhija raško-prizrenska je, navodno, toliko daleko išla u trošenju novca namenjenog gladnima, da je oko 2.000 evra utrošeno za nameštaj u sobi u Eparhijskom dvoru u Gračanici, a koja je bila namenjena bivšoj direktorki Zavoda za spomenike Gordani Marković. "Blic“ prenosi i tvrdnje gračaničkih monahinja, da "Markovićeva taj prostor nije koristila, i tu nije smela da spava jer prozor gleda na monaško groblje, a ona je sujeverna”.

 

Na račun famozne kancelarije za kulturnu baštinu Eparhije raško-prizrenske, prema još nepotpunim podacima, kontinuirano je tokom 2009. godine od novca za narodne kuhinje uzeto dva miliona dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here