pixabay.com

Muška ćelavost je uobičajena i dve trećine muškaraca iskuse opadanje kose do 35. godine.

Razlozi za to su različiti. Osim genetike, gubitak kose rezultat je i određenih bolesti, lekova, infekcija, zračenja, toksina i stresa.

A u nekim delovima sveta krivac su i prehrambene navike, kao i nedostatak vitamina. Ozbiljni deficiti vitamina retki su kod muškaraca u razvijenim zemljama, ali naučnici pokušavaju da otkriju mogu li dodaci u ishrani usporiti brzinu kojom se gubi kosa ili čak pomoći rastu.

– Iako još nismo završili, klinička ispitivanja pokazala su neke rezultate – kaže dermatolog Adnan Nasir za časopis Men’s Health.

Tržište je preplavljeno proizvodima koji obećavaju gustu grivu, ali prema dr Nasiru, u tri se isplati investirati.

Biotin (vitamin H)

Dr Nasir kaže da muškarci koji slede keto dijetu, podvrgnuli su se barijatrijskoj operaciji ili piju puno alkohola mogu uočiti nizak nivo određenih vitamina, uključujući biotin, koji se naziva vitamin lepote ili vitamin H. Puno je istraživanja koja sugerišu da nedostatak biotina može dovesti do gubitka kose, kao i pojave ekcema i gljivičnih infekcija.

U članku objavljenom u “Journal of American Academy of Dermatology”, koji je proučavao svaku studiju o biotinu od 1980-ih, utvrđen je niz slučajeva u kojima se gubitak kose stabilizovao nakon uzimanja vitamina H, iako naučnici kažu da je potrebno sprovesti više istraživanja pre nego što se preporuči kao tretman za rast kose. Kod ljudi koji zapravo nemaju nedostatak biotina rezultati nisu toliko obećavajući.

Vitamin D

Nedostatak vitamina D najčešće pogađa vegane, ljude alergične na mleko, one koji boluju od Kronove bolesti i celijakije i one koji nisu dovoljno izloženi sunčevoj svetlosti. Vitamin D pomaže u stvaranju novih folikula dlake.

Klinika Mejo preporučuje odraslima da uzimaju najmanje 600 IJ vitamina D dnevno, iako se 1000 do 2000 IJ dnevno smatra sigurnom dozom. Vitamin D pomaže i zdravlju kostiju, mišića, živaca i imunološkog sistema.

Cink

Neke starije studije su pokazale vezu između deficita cinka i niza poremećaja, između ostalog i gubitka kose. Zbog toga se smatra da bi, u slučaju manjka cinka, dodaci ishrani koji ga sadrže mogli da pomognu.

Međutim, istraživači s Medicinskog fakulteta “Bejlor” ističu da nema dovoljno dokaza koji ukazuju na to da cink podstiče rast kose. Predoziranje ovim mineralom može uzrokovati stomačne probleme, uključujući mučninu i dijareju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here