Mustafa premijer, Tači predsednik

0

Američka diplomatija uspela je ono što je do juče izgledalo nemoguće – pomirila je Hašima Tačija i Isu Mustafu među kojima traje višegodišnje neprijateljstvo. Njihove dve partije formiraće novu vladu u Prištini, a kako tamošnji ustav nalaže, u njoj će biti ministarskih fotelja i za Srbe.

Ubijali jedni druge
U neprijateljstvo Mustafine i Tačijeve partije ugrađeni su međusobni obračuni u kojima je ubijeno dvadesetak zvaničnika obe partije. Tači je (ponekad uz podršku Vetona Suroija) pokušao da sruši podršku Ibrahimu Rugovi, praktično do njegove smrti. Dan uoči samoproglašenja nezavisnosti Kosova Tačijevi su pocepali ogroman plakat Rugove u centru Prištine. Tadašnja ambasadorka SAD Tina Kajdanov navodno je poručila Tačiju da vrati plakat ili može da zaboravi na nezavisnost. Novi plakat štampan je iste noći u Skoplju.

 

"Vesti" su prve predvidele ovakav epilog, a odluka je doneta nakon petomsečnog natezanja. Iako je Demokratski savez Kosova osvojio manje mandata, Isa Mustafa će biti novi premijer, a kako je dogovoreno, Hašim Tači biće u parlamentu izabran za predsednika Kosova 2016. godine.
Nakon izbora, predstavnici SAD i EU bili su odlučni da se neće mešati u formiranje vlade, ali kako je mesecima vladala ozbiljna politička kriza, američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson uspela je da "izdejstvuje" dogovor.
Predstavnik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je da je za Srbe ta koalicija prihvatljiva, ali još nije razgovarao o učešću u kosovskoj vlasti.
– Za nas je prihvatljiva svaka koalicija u kojoj nema pokreta Samoopredeljenje, ali je važno i da buduća vlast na Kosovu usvoji zahteve Srpske liste koji nisu maksimalistički, ali su neophodni za normalan razvoj srpske zajednice na Kosovu – ističe Jablanović.
Pregovaračkoj poziciji Srba možda će ići u prilog da je Mustafa prvi predstavnik albanskih političara sa kojim je glavni predstavik Srpske liste Aleksandar Jablanović u septembru neformalno popio kafu. S druge strane, četvoro poslanika sa te liste već je bilo u koaliciji sa partijom odlazećeg premijera Tačija.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here