Izvukli iz države 51 milijardu dolara?

0

Iz Srbije je od 2001. do 2010. na nelegalan način izneta 51 milijarda dolara, tvrdi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Majkl Hadson, urednik u Međunarodnom konzorcijumu za istraživačko novinarstvo. Reč je o podacima do kojih je došla američka organizacija Global fajnenšel integriti koja je od anonimnog izvora dobila informacije o sistemu izvlačenja novca iz 170 država sveta kroz of-šor zone, ali i iz Srbije, mada se taj podatak ne može proveriti. Podsetimo, bruto nacionalni dohodak Srbije je tek nešto iznad 42 milijarde dolara.

Nije samo kriminal štetan
Veliki novac gubi se u Srbiji kroz provizije i oticanje novca u javnim nabavkama. Prema procenama EU, svaki četvrti dinar iz javnih nabavki završi u privatnim džepovima.
– Državni kapital se ovde traći i kroz nelegalne poslove, kao i kroz dopuštene, ali štetne – kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Hadson je naveo ono što svi u Srbiju znaju – da su državne firme privatizovali misteriozni vlasnici iz of-šor zona, da su na ime imovine uzimali kredite, a potom otpuštali radnike i nestajali netragom. I tako sve do cifre od 51 milijarde.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da građani nikad neće znati koliko je novca otišlo na privatizacionu pljačku.
– Iznos je svakako veći od 10 milijardi jer je jasno da je sve ono što je prodato, a što su generacije stvarale vredelo je više od onih tri milijarde evra, koliko je Vlada prihodovala od privatizacije – rekao je profesor Savić.
Hadson je objasnio da je konzorcijum za koji radi pre dve godine poštom dobio hard disk sa dokumentima ko su vlasnici, odnosno ko je pokrenuo biznis u of-šor zonama širom sveta, pre svega na Karibima, Devičanskim ostrvima, zatim Singapuru i Kukovim ostrvima na Pacifiku. Te poverljive informacije su 160 puta obimnije od Vikiliksa, dodao je on.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here