N.Pazar: Na molbu Zukorlića prekinut štrajk glađu

0

Gradonačelnik Novog Pazara u razgovoru sa prevarenim radnicama

Kako je Tanjugu rekla jedna od učesnica štrajka Jasminka Milutinović, Zukorlić ih je obišao, doneo im hediju (poklon) i zamolio ih da prekinu sa gladovanjem.

Milutinovićeva je kazala da su radnice odlučile da štrajk glađu prekinu do ponedeljka, kada očekuju odgovor iz ministarstava ekonomije i rada i socijalne politike. Radnice su se tim ministarstvima obratile još 9. decembra tražeći pomoć.

Radnice novopazarske Trikotaže stupile su u štrajk glađu zbog neisplaćenog socijalnog programa u iznosu od po 5.000 evra, što su 2003. godine dobili svi zaposleni u tom kombinatu. Sredstva koja su njima bila namenjena socijalnim programom otišla u ruke drugih 13 radnika. Tom malverzacijom prcenjuje se da su oštećene za 4,8 miliona dinara.

Obraćale su se policiji i tužilaštvu, a kako je Tanjugu rečeno u Policijskoj upravi u Novom Pazaru, policija je podnela nekoliko krivičnih prijava zbog zlupotrebe službenog položaja i nenamenskog trošenja sredstava Ministarstva ekonomije i regonalnog razvoja. U Policijskoj upravi kažu da oni ne znaju da li su te krivične prijave i procesuirane.

 

Posle višednevnog gladovanja zdravstveno stanje učesnica štrajka se pogoršavalo i prema lekarskim izveštajima one su bile iscrpljene i uznemirene. Njih je u četvrtak posetila i zamenica republičkog ombudsmana Zorica Mršević.

 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je rekao ranije Tanjugu da sa Ministarstvom ekonomije i regonalnog razvoja radi na tome da se utvrde sve okolnosti zbog kojih radnice nisu dobile novac koji im je obezbedila država.

 

"Tu je situacija jasna. Država je platila socijalni program. Neko je trebalo da svim radnicima isplati po tom programu, ali to nije učinio i njih 10 je ostalo bez tih para", rekao je Ljajić Tanjugu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here