pixabay.com

Tajanstveni zlatni objekat jajastog oblika, koji potencijalno i može predstavljati jaje neke vodene životinje, pronađen je na tihookeanskom dnu nedaleko od obale Aljaske, preneo je Gardijan. Neobično otkriće izvršili su Nacionalne organizacije za okeanska i atmosferska istraživanja na dubini od preko tri hiljade metara, a dok traje ispitivanje DNK uzorka, naučnici se potajno nadaju da nisu otvorili “Pandorinu kutiju”.

Posebna “ruka” na daljinsko upravljanje uspela je čak i da “zagolica” jajoliki objekat prečnika oko 10 centimetara, a kako se ispostavilo, njegova tekstura umnogome podseća na kožu. Kada su videli da je jaje bezbedno i ne pokazuje neprijateljske namere, istraživači su “usisali” deo tkiva kako bi ga testirali u laboratoriji na kopnu.

“Ja se samo nadam da ništa neće odlučiti da izađe odatle kada ga dirnemo”, rekao je jedan od naučnika.

“Ovo liči na početak horor filma.”

Pretpostavka istraživača je da bi se moglo raditi o ljusci jajeta neke morske životinje ili o morskom sunđeru. Ukoliko se ispostavi da je reč i zaista o jajetu, preostaje da se DNK analizom utvrdi kome ono pripada.

Objekat glatke površine koja neverovatno podseća na kožu i u čijem se centru nalazi otvor koji je zaintrigirao istraživače pronađen je na dubini od približno dve milje, odnosno oko 3.300 metara, a uočila ga je podmornica na daljinsko upravljanje.

“Definitivno ima veliku staru rupu u sebi, tako da je nešto ili pokušalo da uđe, ili da izađe”, naveo je jedan od istraživača.

“Ipak, ovo jaje ne liči na bilo koje jaje koje sam ikada video”.

Naučnici kojima se (nadamo se) posrećilo da naprave ovo otkriće trenutno vrše ispitivanje i analizu uzorka DNK, na osnovu kojih će izneti sud o tome šta predstavlja ovaj sjajni okeanski predmet. Zlatna boja ipak se pripisuje svetlu farova podmornice, dok je u stvarnosti boja braonkasto-žute nijanse.

“Iako je pomalo ponižavajuće što smo zapanjeni ovim otkrićem, ono nam služi kao podsetnik koliko malo znamo o sopstvenoj planeti i koliko je ostalo da naučimo o našem okeanu”, istakli su naučnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here