Đ. Janković
Počast palim junacima: Prinčevski par na čelu kolone

Polaganjem venaca kraj spomen-kosturnice na Gučevu obeležena je 108-godišnjica bitke iz Prvog svetskog rata, poznate kao Bitka iznad oblaka, a počast palim junacima odao je i princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom.

On je bio i na čelu kolone Udruženja građana Gučevski marš koja je od lozničke Pokrovske crkve drugu godinu zaredom pešice krenula ka vrhu slavne planine uz zvuke “Marša na Drinu”. Pre početka marša u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice služen je moleban za sve učesnike. Kraj spomen-kosturnice vence su položili i predstavnici Grada Loznice, Ambasade Ruske Federacije, Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Društva srpsko-ruskog prijateljstva, Udruženja građana Gučevski marš.

Kod spomenika je govorila je Milijana Sakić, član Gradskog veća. Ona je rekla da su se na Gučevu okupili “poštovaoci istorije, slavnih vojskovođa poput Stepe Stepanovića, Pavla Jurišića Šturma, ali i svih neustrašivih i dostojanstvenih učesnika Prvog svetskog rata”. Podsetila je na veliko poštovanje i ugled koji su Srbija i njeni borci stekli ne samo kod saveznika već i neprijatelja i reči nemačkog cara Vilhelma koji je za Srbe kazao – “Šteta što taj mali narod nije moj saveznik”.

O Gučevskoj bici govorio je istoričar Milan Jugović koji je istakao da je Gučevo jedno od svetih mesta srpske istorije gde su nam preci pokazali kako se vole sloboda, svoj narod i zemlja.

– Preci su nam dali težak domaći zadatak da slobodu za koju su oni dali živote ostavimo neokrnjenu našim potomcima – kazao je on.

Teške borbe na Gučevu, planini u zapadnoj Srbiji, u blizini Drine, vođene su 55 dana, od septembra do početka novembra 1914. godine. Malobrojniji i lošije opremljeni srpski vojnici uspeli su da zaustave nadmoćnijeg neprijatelja, ali su 6. novembra austrougarske jedinice, ipak, zauzele Gučevo. Srpske snage su se povukle, ali su uspele da omoguće dovoljno vremena Vrhovnoj komandi i generalu Živojinu Mišiću da odmori i pripremi vojsku za pobedonosnu Kolubarsku bitku.

Inače, udruženje Gučevski marš je do spomenika na Gučevu organizovalo marš iz Loznice, Banje Koviljače i Budimlije u kome je bilo učesnika svih generacija. Godišnjica bitke na Gučevu obeležavana je ranije na Preobraženje 19. avgusta, ali se već nekoliko godina to čini u nedelju pre početka Vukovog sabora, bez obzira na datum.

Nagrade učenicima

Na Gučevu je Momir Savić, loznički fotograf, uručio nagrade najboljim učesnicima pesničkog konkursa “Srpska heroina Milunka Savić”, koji je raspisalo Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918 Loznica na njegovu inicijativu. Lozničanka Violeta Danilović, učenica Srednje ekonomske škole dobila je prvu nagradu, drugu Elena Majstorović, OŠ “Nikola Tesla”, Beograd, a treću Dunja Nenadić, iz šabačke OŠ “Nikolaj Velimirović”. Izveden je i umetnički program u kome su učestvovali etno-grupa Lozice, guslar Milutin Đuričić i pesnik Ljutomir Rundić.