Z. Mirković
Zdravlje prva briga: Vernici u Austriji

Eparhija austrijsko-švajcarska SPC reagovala je na mere koje je donela vlada u Beču u cilju obuzdavanja virusa korona, tako da su otkazane sve manifestacije i veronauka, a izdat je i nalog za ograničenje broja vernika u hramovima do 50. Vernicima je preporučeno da u crkvu dođu radnim danom, u petak, zatim u subotu, kako bi se izbeglo masovno okupljanje nedeljom.

Međutim, ova odluka izvesno je privremena, pošto su već sledećeg dana predstavnici priznatih crkvi u Austriji s kancelarom Sebastijanom Kurcom dogovorili da se od ponedeljka privremeno obustave verske službe i slave, kao što su krštenja i svadbe.

U odluci Eparhije, koju je uoči dogovora s kancelarom Kurcom potpisao episkop austrijsko-švajcarski Andrej, navodi se da se predviđene mere imaju primeniti i u crkvenom i bogosložbenom životu.

“Pored ovih uputstava za Austriju, pozivamo Uprave svih parohija eparhije da se pridržavaju naredbi vlasti i da postupe u skladu s propisima”, poručuje se u odluci eparhije. Takođe, arhijerejskim namesnicima naloženo je da upoznaju uprave i starešine hramova sa odlukom koje se moraju svi pridržavati.

Molitva za obolele

“Molimo uprave da organizuju Odbor koji će biti odgovoran za ovo i brinuti da u hramu nema više od 50 osoba. Jer ćemo se u suprotnom izložiti krivičnoj prijavi. Vernicima naglasiti naročito mogućnost učešća na bogosluženju i pričešćivanju radnim danima, kao i subotom, kada je manje okupljenih, a da se nedeljom ne zadržavaju dugo”, navodi se u odluci.

Eparhija upućuje svo sveštenstvo i vernike da se u danima svete četrdesetnice punih iskušenja posebno mole za obolele, ali i za one koje obuzima preterani strah.

Nema suvišnog opreza

“Savetujemo vernicma da zajedničke molitve nadoknade ličnom, što ne predstavlja novotarstvo, nego je saglasno s predanjem Crkve i manastirskom praksom. Svima koji imaju simptome gripa, kašalj, kijavicu, temperaturu, glavobolju, bol u vratu ili druge tegobe, savetujemo da izbegavaju dolazak na bogosluženja. Naša Crkva se moli za sve koji su bolesni i opravdano izostaju s crkvenih sabranja”, ističe se u odluci.

Bez ljubljenja i rukovanja

Crkveni život, kako se ističe, treba u okviru ovih uputstava i nadalje da se odvija i da hramovi ostanu otvoreni za narod.

“Preporučujemo i savetujemo sveštenstvu i narodu da se prilikom susreta ne pozdravljaju rukovanjem, niti celivanjem ruke i da se bliski kontakt svede na minimum”, stoji u odluci.

Prinudni raspust

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je obustavu nastave u školama u cilju zaustavljanja virusa korona.

Naime, prvi će na vanrednu pauzu otići đaci od 14 godina, koji će nastaviti učenje digitalnim putem. Od srede će se obustaviti nastava i za osnovce od šest do 14 godina. Kancelar Sebastijan Kurc rekao je da će deca čiji su roditelji u mogućnosti da brinu o njima ostati kod kuće. Za one druge biće organizovan boravak u školi. Vlada apeluje i da deca koja idu u obdanište ostanu kod kuće.

Kancelar je dodao da ne treba decu slati kod babe i dede, jer je cilj ove mere da se zaštite stariji sugrađani koji su posebno ugroženi virusom korona. On je ukazao da ova mera važi do kraja uskršnjeg raspusta 12. aprila.

Ministar obrazovanja Hajnc Fasman ukazao je da će za maturante biti predviđeno specijalno rešenje. On je istakao da svi đaci koji neće pohađati školu to vreme ne treba da koriste za socijalne kontakte, već za produbljivanje stečenog znanja.

Muka za roditelje

Saša Kokanović za svoju 12-godišnju Sofiju kaže da je već veliko dete, a da mu supruga radi pola radnog vremena.

– Žena je kod kuće od podneva, a i baba može da pazi na decu. Ali šta će oni koji nemaju te mogućnosti – ističe Saša.

Otkazana smotra folklora

Prvi put u 26 godina Savezna smotra srpskih folklora Nemačke koja je bila planirana za 25. april ove godine u Vizbadenu otkazana je i to na osnovu preporuka Ministarstva zdravlja da se zbog korona virusa ne održe manifestacije s više od 1.000 učesnika.

Svi folklorni ansambli koji su želeli da učestvuju na nemačkoj smotri moći će bez predtakmičenja nastupiti na 25. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu u Parizu 30. i 31. maja. Međutim, i konačna odluka o održavanju ove smotre biće doneta u nedelju.