EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer predstavio je danas na sednici Vlade preporuku ekspertske komisije koja se bavila ustaškim okupljanjem u Blajburgu i zahtevom da se taj skup trajno zabrani.

Nakon vlade ovaj izveštaj, kako je saopšteno, biće prosleđen parlamentu.

Guverner pokrajine Koruške, u kojoj se nalazi Blajburg, Peter Kajzer izrazio je zadovoljstvo preporukom eksperata i istakao da sada Nehamer mora izraditi konkretne planove za konačnu zabranu ovog skupa.

Kajzer je kazao da istovremeno vlada i predsednik Austrije moraju svojim kolegama u Hrvatskoj jasno staviti do znanja da skup na Lojpaškom polju, u dosadašnjem obliku, neće moći više da se održi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije je već ranije rečeno da će odluka o zabrani takvih skupova biti u nadležnosti opštinskih vlasti.

Ekspertska komisija, prema Ministarstvu, je zaključila da, uzimajući u obzir Ustav, međunarodne obaveze i pravosuđe okupljanje takve vrste, kakvo je održano do 2019.treba ubuduće zabraniti.

Eksperti podvlače da nemaju ništa protiv „neutralnog” pomena ili mise.

Ministar Nehamer je poručio da nacistički i fašistički simboli na komemoracijama nemaju šta da traže.

On je istakao da nema mesta veličanju fašističkog režima u Austriji.

“Zabranićemo svaki pokušaj da se širi desničarsko ekstremistički i revizionistički stavovi na skupovima. To je i deo istorijske odgovornosti Austrije i naše privrženosti demokratskoj pravnoj državi”, objasnio je Nehamer.

Ministarka pravosuđa Alma Zadić rekla je da se konačno mora primeniti antifašistički osnovni konsenzus u Austriji na skup u Blajburgu.

Podsetila je da Član 9 Državnog ugovora iz 1955.godine obavezuje Austriju da se, ne samo, suprostavi veličanju nacizma, već bori protiv svih oblika fašizma.

Zahvalila se ekspertima na izveštaju u kojem je, kaže, jasno uztvrđeno da se takva komemoracija u Blajburgu mora zabraniti u budućnosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime