Nacistički zločinac izlazi pred lice pravde

0

Ustavni sud je svoju odluku obrazložio zakonskom odredbom po kojoj nije moguće zatražiti prekid postupka ako se postupak vodi na državnom nivou.

Sudski postupak u kojem će se Demjanjuku suditi zbog učestvovanja u zločinu u nekoliko hiljada slučajeva trebalo bi da počne 30. novembra. Tužilaštvo Demjanjuka tereti da je od 1943. godine u poljskom koncentracionom logoru Sobiboru učestvovao u ubistvu najmanje 27.900 osoba.
 

Zločinac koga je u maju ove godine izručila Amerika, trenutno je u istražnom zatvoru u Minhenu. Posle njegovog zahteva da dobije privremenu slobodu, naređeno je lekarsko veštačenje kojim je zaključeno da bi bio sposoban za sudski postupak ako dnevno ne bi morao da provodi više od tri sata u sudnici.
 

Demjanjukov advokat bio je inicijator ustavne tužbe i tvrdi da je njegov klijent odslužio svoju kaznu u Izraelu, gde je iza rešetaka proveo sedam godina.
 

Demjanjuk je tada bio osuđen za ubistva u koncentracionom logoru Treblinka, ali je posle ustanovljeno da za ta ubistva nije bio odgovoran, nakon čega se vratio u SAD, gde je boravio sve do izručenja. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here