EPA-EFE/Yuri Gripas
Džen Psaki

Sjedinjene Američke Države su ozbiljne u vezi sa pokušajima diplomatskog dogovora oko Ukrajine i nadaju se da se Rusija ne igra, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki na brifingu.

– Kao što ste čuli od državnog sekretara, savetnika za nacionalnu bezbednost i drugih, ne znamo da li Rusi igraju diplomatske igre, ali se nadamo da ne igraju. Naša namera je da ozbiljno pokrenemo diplomatiju ka napred kako bi joj vrata ostala otvorena i da bismo se, ako (Rusi) budu spremni za to, kretali putem diplomatije – rekla je portparolka Bele kuće.

Vašington je u sredu predao Moskvi pismene odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama. Stejt department je izrazio nadu da oni neće biti objavljeni i da će ostati predmet diplomatskih pregovora dve strane.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a

3 COMMENTS

  1. Ko jos veruje amerikancima, videli smo, libija, egipat, irak, sirija, srbija, bosna, avganistan, itd, odrzali obecanje tri minuta ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

  2. O kakvoj diplomatiji ova lupeta? Njihova diplomatija je i dovela svet u corsokak. Svet je bio zaludjen ali se otreznio. Istina, nova sila nije omiljena, ali je manje zlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here