Nagrađene samo 44 žene

0

Ovogodišnja sezona Nobela počela je objavljivanjem imena pape Franje i bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, koji se pominju kao favoriti za Nobelovu nagradu za mir. Agencija Frans pres objavila je tim povodom zanimljive podatke iz istorijata dodele Nobelovih nagrada.
 

Nastariji i najmlađi dobitnik
Najstariji dobitnik Nobela je Amerikanac ruskog porekla Leonid Hurvic koji je tu nagradu za ekonomiju dobio u 90. godini 2007, a najmlađi Britanac Lorens Brag koji je nagrađen sa samo 25 godina. Dobio je Nobela za fiziku 1915. koju je podelio sa svojim ocem Vilijamom.

 

Od osnivanja 1901, to priznanje su dobile samo 44 žene, uključujući Mariju Kiri. S druge strane, nagradu je dobilo 795 muškaraca. Čekalo se do 2009. godine da se Nobelova nagrada za ekonomiju dodeli jednoj ženi, Amerikanki Elinor Ostrom. Nagradu za fiziku dobile su samo dve žene do sada, u odnosu na 191 muškarca.
Dva dobitnika odbila su nagrade – Žan-Pol Sartr za književnost 1964. i vijetnamski premijer Le Duk To koji je odbio da deli nagradu 1973. sa državnim sekretarom SAD Henrijem Kisindžerom. Adolf Hitler zabranio je trojici nemačkih dobitnika da prime nagradu, a to su Rihard Kun (hemija, 1938), Adolf Butenand (hemija, 1939) i Gerhard Domagk (medicina, 1939). Sovjetska vlada naterala je Borisa Pasternaka da odbije nagradu za književnost 1958.
Tri dobitnika Nobela bila su u zatvoru u trenutku kada je objavljeno da su nagrađeni – nemački pacifista i novinar Karl fon Osjecki (1935) i opozicionarka Mjamnara Aung San Su Ći (1991) i kineski disident Liu Sjaobo (2010).
 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here